Bison

Bison har stor betydelse för gräsmarkernas biologiska mångfald. Foto (i hägn): Marie Gadolin

Stora gräsätare fördubblar biologisk mångfald

Älgen är genom sitt betande i skogen ett hot mot den biologiska mångfalden, heter det ofta. Kanske är det tvärt om. I USA har forskare visat att återintroduktion av bison fördubblat antalet arter som växer på de vidsträckta prärier där den stora växtätaren betar.

Att de enorma hjordar av bison som genomströvade den amerikanska prärien var av avgörande betydelse för människorna som levde på slätterna är väl känt. Och en av anledningarna till att bisonen jagades så hårt, när den vita mannen trängde allt längre in på den väldiga kontinenten.

Genom att utrota bisonoxen trycktes ursprungsbefolkningen tillbaka, samtidigt som slätterna frigjordes för uppodling.

Nu visar forskning vid prärieområdet Flint Hill, som återfinns i östra Kansas och norra Oklahoma, också bisonens betydelse för den biologiska mångfalden.

 

Många fler arter

Genom att jämföra områden utan bison med områden där den återintroducerats samt områden med boskapsdrift, visar forskarna att artrikedomen fördubblas på prärien där bisonhjordar finns.

Bete av tamboskap har också positiv inverkan på antalet arter, om än inte lika stor som på marker där bison betar.

 

Står emot torka

– Våra resultat visar att många områden i den centrala delen av Great Plains hyser betydligt lägre antal arter än vad som var fallet innan bisonen försvann. Att återintroducera en inhemsk megafauna kan bidra till att återfå gräsmarkernas biologiska mångfald, säger forskningsledaren Zak Ratajzak, vid Kansas state university, till webbtidningen Kansas Reflector.

Forskarna har också kommit fram till att bisonen bidrar till att minska effekterna av klimatförändringar. Fler antal arter med skilda egenskaper som växer i gräsmarken innebär att den står bättre emot de negativa följderna av extrem torka.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev