I de inhägnade naturnationalparkerna ska bland annat visenter sättas ut, enligt ett danskt lagförslag. Foto: Anders Jarnemo

Rewilding Danmark i full sving – inklusive jaktförbud

Jakt förbjuds i den danska regeringens lagförslag om 15 nya så kallade naturnationalparker. Det danska jägareförbundet förbereder ett remissvar på förslaget och vill att lokala jägare ska kunna vara en naturlig del i förvaltningen av områdena.

Lea Wermelin. Foto: Ulrik Hasemann/Miljøministeriet

– Det är ett skifte i naturpolitiken och det kräver att vi får ett nytt regelverk, som ger bättre ramar för just natur och biodiversitet. Jag har stora förväntningar på att vi ska kunna skapa spännande naturupplevelser för danskarna, säger landets miljöminister Lea Wermelin (S).

Dessa spännande naturupplevelser inkluderar generellt inte jakt. En viss beståndsreglerande jakt och jakt på invasiva arter ska kunna bedrivas.

 

Lokala jaktföreningar

Kirsten Skovsby, Danmarks jägareförbunds representant i den nationella kommittén för naturnationalparker, säger:

– Vi ser jägarna, gärna de lokala jaktföreningarnas medlemmar, som en del av lösningen. Varför ska det vara skattefinansierade jägare som förvaltar jakten, när kompetenta och duktiga jägare gärna vill betala för att göra det?

 

Inhägnade

Enligt lagförslaget ska naturen i de nya nationalparkerna ”ha plats att vara natur” trots att de i allmänhet blir inhägnade för att hålla djuren inne.

– Träden i skogen ska få lov att välta, vattnet ska få rinna fritt och vi ska inte ha skogs- eller jordbruksproduktion där. Samtidigt ska det kunna sättas ut stora växtätare, som kan ingå i naturen och vara med och skapa en vildare natur, säger miljöminister Lea Wermelin.

Med stora växtätare avses visenter, vildhästar, älgar och andra hjortdjur, med flera arter.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev