Foto: Kjell-Erik Moseid

Foto: Kjell-Erik Moseid

Holländskt naturexperiment slutade i katastrof

Jaktmotståndare förespråkar ofta att naturen ska få sköta sig själv, utan jakt. Det konceptet prövades under en period i nederländska naturreservatet Oostvaardersplassen – med förödande konsekvenser.

 

Det tyska jägareförbundet DJV rapporterar på sin hemsida om efterspelet till den skandal som avslöjades i holländska tv-programmet Een Vandaag i mars 2010.
Det 5.600 hektar stora inhägnade naturreservatet Oostvaardersplassen, nordöst om Amsterdam, består till största delen av våtmark. Med EU-stöd inleddes för ett par år sedan projektet som gick ut på att låta naturen sköta sig själv, utan jakt. I reservatet finns bland annat kronvilt, vilda hästar och heck-boskap (nötboskap som avlats fram för att återskapa den vilda uroxen).

 

Smygfilmade

Stammarna av dessa djurarter hade, efter god tillgång på föda, växt till kraftigt. Men utan ett jaktligt uttag räckte födan inte till, och mycket stora delar av stammarna gick under den hårda vintern svältdöden till mötes. Under vintern 2010 tog sig ett tv-team in i naturreservatet och smygfilmade förödelsen: otaliga djurkadaver samt kraftigt avmagrade, apatiska och döende djur.

 

75 procent dog

Tv-reportaget fick stort genomslag i den inhemska debatten och redan en vecka senare debatterades frågan i Nederländernas parlament. Den statliga myndighet som ansvarar för naturreservatet uppskattade att ungefär en fjärdedel av djurstammarna dött under vintern 2009–2010, men senare undersökningar visade att den korrekta andelen var tre fjärdedelar, 75 procent.

 

”Djurens lidande bättre än jakt”

I debatten som följde hävdade bland annat företrädare för Partij voor de Dieren (”Djurens parti”) – ett renodlat djurrättsparti som 2006 kom in i det holländska parlamentet – att djurens lidande trots allt ändå var bättre än jakt. En oberoende kommission tillsattes för att utreda ärendet och i november 2010 riktade den skarp kritik mot experimentet. Det jaktfria försöket avslutades och sedan dess skjuts varje höst minst 30 procent av kronviltstammen i Oostvaardersplassen.

– Men det är fortfarande tabu att nyttja köttet från kronviltet som fälls. Det är mestadels gamla och sjuka djur som skjuts, säger Marlies Kolthof på holländska jägareförbundet, KNJV.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev