Publicerad 15 maj 2013 - 16:11

Foto: Kjell-Erik Moseid

Foto: Kjell-Erik Moseid

Holländskt naturexperiment slutade i katastrof

Jaktmotståndare förespråkar ofta att naturen ska få sköta sig själv, utan jakt. Det konceptet prövades under en period i nederländska naturreservatet Oostvaardersplassen – med förödande konsekvenser.

 

Det tyska jägareförbundet DJV rapporterar på sin hemsida om efterspelet till den skandal som avslöjades i holländska tv-programmet Een Vandaag i mars 2010.
Det 5.600 hektar stora inhägnade naturreservatet Oostvaardersplassen, nordöst om Amsterdam, består till största delen av våtmark. Med EU-stöd inleddes för ett par år sedan projektet som gick ut på att låta naturen sköta sig själv, utan jakt. I reservatet finns bland annat kronvilt, vilda hästar och heck-boskap (nötboskap som avlats fram för att återskapa den vilda uroxen).

 

Smygfilmade

Stammarna av dessa djurarter hade, efter god tillgång på föda, växt till kraftigt. Men utan ett jaktligt uttag räckte födan inte till, och mycket stora delar av stammarna gick under den hårda vintern svältdöden till mötes. Under vintern 2010 tog sig ett tv-team in i naturreservatet och smygfilmade förödelsen: otaliga djurkadaver samt kraftigt avmagrade, apatiska och döende djur.

 

75 procent dog

Tv-reportaget fick stort genomslag i den inhemska debatten och redan en vecka senare debatterades frågan i Nederländernas parlament. Den statliga myndighet som ansvarar för naturreservatet uppskattade att ungefär en fjärdedel av djurstammarna dött under vintern 2009–2010, men senare undersökningar visade att den korrekta andelen var tre fjärdedelar, 75 procent.

 

”Djurens lidande bättre än jakt”

I debatten som följde hävdade bland annat företrädare för Partij voor de Dieren (”Djurens parti”) – ett renodlat djurrättsparti som 2006 kom in i det holländska parlamentet – att djurens lidande trots allt ändå var bättre än jakt. En oberoende kommission tillsattes för att utreda ärendet och i november 2010 riktade den skarp kritik mot experimentet. Det jaktfria försöket avslutades och sedan dess skjuts varje höst minst 30 procent av kronviltstammen i Oostvaardersplassen.

– Men det är fortfarande tabu att nyttja köttet från kronviltet som fälls. Det är mestadels gamla och sjuka djur som skjuts, säger Marlies Kolthof på holländska jägareförbundet, KNJV.

Skribent

Martin Källberg

martin.kallberg@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram