Jakt är ett viktigt inslag i den danska naturen och jägareförbundet i landet vänder sig starkt mot EU-kommissionens förslag. Foto: Marie Gadolin

Danskar protesterar mot förslag om jaktförbud

Även i Danmark reagerar politiker och intresseorganisationer mot EU-kommissionens förslag om att bland annat jakt, fiske och skogsbruk ska förbjudas på strikt skyddad mark. Ord som ”ett omfattande och absurt ingrepp mot den danska naturen” används, skriver Berlingske Tidende.

– Det är ett jätteövergrepp mot medlemsländerna som får stora arealer reglerade av tjänstemän i Bryssel. Det är helt absurt att EU helt seriös menar att de kan övertrumfa Danmark på det sättet, säger Dansk Folkepartis vice ordförande Morten Messerschmidt.

 

Sverige svarar EU-kommissionen om strikt skyddade marker

Argumentet från EU-kommissionen är att säkra den biologiska mångfalden.

– I Danmark har vi stolta jakttraditioner, som håller djurpopulationerna nere och skapar en hållbar natur. EU blandar sig igen in i något som Danmark själv kan reglera, fortsätter Morten Messerschmidt.

 

Jägarkritik

Samme hårda kritik kommer från Danmarks Jægerforbund:

– Det har gått helt snett i Bryssel när kommissionen kommer på en sådan här idé, som är helt osaklig. Jakten är viktig för den danska naturen och vi lever redan upp till EU:s alla krav på en hållbar jakt, säger förbundets ordförande Claus Lind Christensen.

Han konstaterar att förslaget även är ett ingrepp i den privata egendomsrätten.

 

Miljöministern positiv

EU-kommissionen sammanträder igen den 15 januari, för att diskutera frågan vidare. Det ska sedan leda till ett konkret politiskt förslag senare i år. Den danska miljöministern Lea Wermelin (S) avfärdar inte EU:s planer:

– Vi står mitt i en global naturkris, så vi ska göra mer för att ta hand om naturen både i Danmark och i Europa. Därför är jag glad för att vi har en EU-kommission som har kastat sig in i arbetet med EU:s biodiversitetsstrategi, säger hon i ett skriftligt svar till Berlingske Tidende.

Fakta

Danmark har redan nu 335.498 hektar natur- och viltreservat där jakt- och fiskerätten är reducerad.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev