Av den speciella skånska kronhjorten finns det endast några tusen djur. Vargen är spridd över hela norra halvklotet. Jägareförbundet Skånes ordförande Lars Persson är väldigt besviken över att det inte blir någon vargjakt i länet. Foto: Ingemar Pettersson och Kjell-Erik Moseid

Stor skånsk besvikelse över utebliven vargjakt

Jägareförbundet Skånes ordförande Lars Persson är mycket besviken över att myndigheterna inte lyssnat på skåningarna och beslutat om vargjakt i länet. Särskilt uppmärksammar han hotet vargnärvaron innebär mot den ursprungliga skånsk-danska kronhjortsstammen.

I Skåne finns tre etablerade vargrevir. Sannolikt finns det ett eller två till, som ännu inte kvalitetssäkrats. 

Den stora vargförekomsten till trots blir det ingen jakt i Skåne i vinter. Det stod klart under torsdagen då länsstyrelserna presenterade sitt beslut om jakt på sammanlagt 36 vargar, fördelade på fem län.

Skyddsvärda hjortar

Lars Persson som är ordförande i Jägareförbundet Skåne är mycket besviken. Han kallar beslutet för dåligt, och säger att vargförekomsten i länet innebär ett stort hot mot den ursprungliga skånsk-danska kronhjortsstammen.

Lars Persson, ordförande Jägareförbundet Skåne.

– Politikerna har beslutat att det inte ska finnas varg i renbetesområdet eller på Gotland. Det är svårt att förstå varför inte de skånska kronhjortarna är lika skyddsvärda som vargar, och för den delen också renar. Vargar finns det i hundratusentals, nominatrasen av kronhjort som vi har i Skåne är inte fler än ett fåtal tusen djur, säger Lars Persson.

Trångt i mitten

Jägareförbundet Skåne har arbetat med att uppvakta politiker och myndigheter för att få vargjakt i länet kommande vinter, och att få Skåne fritt från varg. Vargar som finns inom kronhjortsområdet innebär ett stort problem.

– Kronhjortarna är oerhört lättstörda. De störs i öster av vargarna och i väster av städer och tät bebyggelse. Det innebär att de klumpar ihop sig i mitten av sitt område, med ökade skogsskador som följd. På det följer markägarnas krav att stammen måste minskas, säger Lars Persson.

Förtryckta skåningar

Han menar att de svenska politikerna nu måste ta sitt ansvar och börja bestämma över hur många vargar det ska finnas och var de ska tillåtas vara.

– Det går inte att skylla på EU längre. I Skåne har vi en stor politisk majoritet för att vi ska ha vargjakt. Beslutet som kom i dag går emot vad både politiker och skåningar vill.

– Men, fortsätter Lars Persson, i de flesta politiska beslut som fattas av överheten fortsätter man att förtrycka skåningarna. Länsstyrelserna är statens förlängda arm så det förvånar inte, tyvärr.

Skåne inte aktuellt

På sin hemsida kommenterar Länsstyrelsen Skåne att det inte blir någon vargjakt i länet. Man konstaterar att besluten om vargjakt följer en nationell modell för hur vargstammen kan beskattas, och att huvudsyftet med jakten är att minska koncentrationen där den är som störst.

– Licensjakten genomförs sedan i de län som har tätast med vargrevir. Det finns län med fler revir än Skåne. Därför är licensjakt inte aktuell i Skåne 2024, säger Nils Carlsson, chef för art och naturenheten på Länsstyrelsen Skåne.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev