Stenmården, den vänstra av de två mårdarna, verkar nu ha etablerat sig i Sverige. P-A Åhlén, projektledare för invasiva arter på Svenska Jägareförbundet, tycker det är svårt att förutspå vad etableringen betyder på längre sikt. Foto: P-A Åhlén & Privat

Stenmården på väg att etablera sig i nordöstra Skåne

Premium

Stenmården – en kabelgnagare som orsakar skador för miljardbelopp i Europa är nu på väg att etablera sig i nordöstra Skåne.

Marcus Nyberg Publicerad 29 april 2021 - 11:53

– Det är sällan en god idé att främmande rovdjur etablerar sig, men det är svårt att säga vad det betyder i det långa loppet, säger P-A Åhlén, projektledare för invasiva arter på Svenska Jägareförbundet.

Stenmården är en art som i Europa endast har funnits i Danmark och söderut samt österut. Nu verkar den ha etablerat sig i Sverige. Under sju års tid har nio fynd gjorts av arten inom ett område på nio kilometer.

Ny däggdjursart upptäckt i Sverige

Kommit med lastbil

– Min teori är att en dräktig hona har kommit med en lastbil från kontinenten och att hon har hoppat av i Bromölla och sedan har arten kunnat sprida sig vidare därifrån, säger P-A Åhlén.
Till mångt och mycket påminner stenmården om skogsmården men är mer markbunden och trivs bättre i öppna landskap.

Rapportera fynd av stenmård

Inte invasiv

Artdatabanken har gjort en riskklassificering och bedömt att stenmården inte ska klassas som invasiv och orsaken till detta är att de främsta skadorna den åstadkommer är ekonomiska, som kabelgnagning i bilar, vilket inte anses vara tillräckligt starka skäl.
Naturvårdsverket har föreslagit för regeringen att stenmården ska få jagas året runt.

 

Nytt ekosystem

– Jag tvivlar på att den sydliga kärrsnäppan eller rödspoven tycker det är en god idé med ytterligare ett rovdjur som trivs på deras häckningsplatser. Det är svårt att förutspå hur stenmården kommer att bete sig i ett nytt ekosystem och vad etableringen betyder på längre sikt, säger P-A Åhlén, projektledare för invasiva arter på Svenska Jägareförbundet.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram