Det första fyndet av stenmård (Martes foina) i Sverige ses här till vänster. Till höger: skogsmård. Foto: P-A Åhlén/Mårdhundsprojektet

Ny däggdjursart upptäckt i Sverige

Ett fynd av en för Sverige ny däggdjursart har gjorts i Skåne. En mård som sköts i en hönsgård i mars har av Jägareförbundets Mårdhundsprojekt artbestämts till stenmård, som tidigare aldrig påträffats i Sverige. Det berättar Jägareförbundet i ett pressmeddelande.

Det var i slutet av mars som jägaren David Nilsson i Skåne sköt en mård i ett hönshus. Men mården avvek en hel del i utseende från vår inhemska mård, skogsmården. Han kontaktade därför Svenska Jägareförbundets Mårdhundsprojekt för att få hjälp att artbestämma djuret.

”Efter analys och mätning av penisben, molarer (bakre kindtänder), öron, tassar samt genom att jämföra pälsfärg och tassbehåring står det nu klart att vi kan dokumentera det första fyndet av arten stenmård (Martes foina) i landet”, skriver Jägareförbundet i pressmeddelandet.

Arttillhörighet kommer senare även bekräftas med dna-teknik.

 

Vanlig i Danmark

Stenmård förekommer naturligt i stora delar av Europa, däribland Danmark. Men i Sverige har arten aldrig tidigare upptäckts. Hur det här djuret tagit sig till Sverige är oklart.

– Stenmårdar är kända för att nyttja mänsklig infrastruktur och det ligger nära till hands att tro att den liftat med någon form av fordon över bron till Sverige, säger P-A Åhlén vid Mårdhundsprojektet.

Utseendemässigt skiljer sig stenmården en del från den i Sverige naturligt förekommande skogsmården. Framför allt finns tre tydliga yttre kännetecken: stenmården har ljus nos (skogsmården mörk nos), vit hakteckning (skogsmårdens hakteckning är gul), samt nakna trampdynor (till skillnad från skogsmårdens håriga trampdynor).

Stenmården (till höger) har en ljus nos, medan skogsmårdens nos är mörk. Foto: P-A Åhlén/Mårdhundsprojektet

Tips önskas

Jägare som fäller eller fångar mård i Sydsverige uppmanas att kontakta Jägareförbundet om man stöter på något som kan misstänkas vara stenmård. Tips kan lämnas via e-post: tipsaframmandearter@jagareforbundet.se

– Arten är ganska vanlig i Europa och vi kommer att se över om det finns skäl till att vidta några särskilda åtgärder med anledning av det här fyndet, säger Per Risberg, handläggare på viltförvaltningsenheten vid Naturvårdsverket.

Det aktuella djuret kommer nu att stoppas upp och skickas till Naturhistoriska Riksmuséet för att ingå i referenssamlingarna där.

Stenmårdens trampdynor är nakna, skogsmården har håriga trampdynor. Foto: P-A Åhlén/Mårdhundsprojektet

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev