Finland har presenterat en ny förvaltningsplan för varg där stamvårdande jakt är en av de åtgärder som är aktuella. Foto: Lars-Henrik Andersson

Stamvårdande jakt ett av förvaltningsmålen för varg

Premium

Finland har tagit fram en ny förvaltningsplan för varg med målet att hantera en livskraftig vargstam samtidigt som vargrelaterade konflikter ska stävjas. En av de åtgärder som ingår är stamvårdande jakt där EU-domstolen i oktober kom med ett förhandsavgörande.

De centrala målen för den finska vargförvaltningen handlar om dialog, forskning, samarbete – men också om stamvårdande jakt och att förebygga risker och skador. Förutsättningarna för stamvårdande jakt ska utredas med anledning av EU-domstolens förhandsbesked.

 

Jakten viktig

– Jakt är en viktig del av stamförvaltningen av stora rovdjur och jag anser att stamvårdande jakt är mycket nödvändig också för vargen. Jord- och skogsbruksministeriet startar tillsammans med centrala intressegrupper ett projekt för att utreda om det utifrån EU-domstolens förhandsavgörande finns förutsättningar att tillåta jakt på varg, säger jord- och skogsbruksminister Jari Leppä.

De centrala målen för förvaltningsplanen för vargstammen visas i mitten av bilden. Åtgärderna som hänför sig till målen finns vid utkanten av cirkeln.
Källa: Jord- och skogsbruksministeriet, Finland

Vill minska konflikten

Den nya förvaltningsplanen skickades ut på remiss 2018 och har därefter kompletterats, bland annat med en ny åtgärd som syftar till att med hjälp av kommunikation svara på felaktig information i sociala medier. Det förväntas minska vargkonflikten i samhället.

Hela den finska förvaltningsplanen för varg kan du ladda ner här.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev