En ny EU-dom ger grönt ljus för jakt på varg och andra rovdjur. Foto: Lars-Henrik Andersson

EU ger klartecken för vargjakt

Licensjakt på varg och andra rovdjur bryter inte mot EU:s lagstiftning. Det fastslogs idag när EU:s högsta domstol kom med en dom som rör finsk vargjakt, men som också är vägledande för jakt på varg i andra EU-länder.
– Generellt sett kan vi säga att vi har fått grönt ljus för licensjakt på stora rovdjur, om vissa grundläggande förutsättningar har uppfyllts, säger Gunnar Glöersen, Jägareförbundets rovdjursexpert.

Boo Westlund Publicerad 10 oktober 2019 - 14:11

Målet i EU-domstolen rör en frågeställning om finsk vargjakt kan bedrivas som stamvårdande och som ett sätt att förhindra illegal jakt på varg. Domstolen finner inte att den prövade finska jakten uppfyllt alla kriterier och även visat på gynsamma effekter som stöd för beslutet om jakt, men pekar ändå på att jakt kan rymmas inom regelverket som reglerar förvaltningen av varg.

EU-domstolen följer i stort vad  EU:s generaladvokat tidigare sagt, och även det beslut som den svenska Högsta förvaltningsdomstolen tidigare har fattat.

 

EU-advokat ger grönt ljus för rovdjursjakt

 

– Det innebär att även framtida beslut om licensjakt på varg kommer att vara långa och omfattande, men det är också en fördel att vi i Sverige redan har betydligt bättre vetenskapligt underbyggda beslut, säger Gunnar Glöersen.

 

Regional hänsyn

EU-domen berör också andra delar av stort intresse. Bland annat anser domstolen att jakt på varg och andra rovdjur ska ta hänsyn till ekonomiska, sociala och kulturella behov och till regionala och lokala särdrag.

Jakt på varg och andra rovdjur kan godkännas om det inte finns någon annan lämplig lösning och jakten inte försvårar upprätthållandet av en gynnsam bevarandestatus hos bestånden i deras naturliga utbredningsområde.

 

Får konsekvenser

– Vi har fått en tolkning av direktivet som vi kan känna oss trygga med. Nu förväntar vi oss också att EU drar tillbaka sitt överträdelseförfarande gällande den svenska vargförvaltningen som pågått sedan 2011, säger Gunnar Glöersen.

Även Jägareförbundet generalsekreterare Bo Sköld är nöjd med EU:s dom.

– Svenska Jägareförbundet välkomnar att EU-domstolen nu klargjort att licensjakt på varg är möjlig. Den svenska licensjakten på varg uppfyller alla de krav på hållbarhet och kontroller som EU-rätten ställer. Det finns möjlighet för medlemsstaterna att agera för en biologiskt och socialt hållbar rovdjurspolitik. Möjligheterna stärks ytterligare genom att vargen har gynnsam bevarandestatus i Sverige, säger generalsekreterare Bo Sköld på förbundets hemsida.

Hela EU-domen kan du läsa här.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram