Ett förslag om samförvaltning av vargstammen i Sverige, Norge och Finland fick inte stöd i Nordiska rådet. Arkivbild: Ingemar Pettersson

Ingen samförvaltning av vargstammen

Premium

Samförvaltning av vargstammen i Sverige, Norge och Finland fick inte gehör i Nordiska rådet. Nu väntar fortsatt påverkansarbete.

Marcus Nyberg Publicerad 30 juni 2021 - 13:43

En motion kring samförvaltning av vargstammen i Norge, Sverige och Finland såg ut att ha nått majoritet inför omröstningen under Nordiska ministerrådets digitala möte i veckan.

Men när det väl var dags för debatt och votering presenterades ett annat förslag som i stället röstades igenom.

 

Är besviken

Kjell-Arne Ottosson(KD).

Kjell-Arne Ottosson (KD).

En av arkitekterna bakom samförvaltningsmotionen, Kjell-Arne Ottosson (KD) är besviken över beslutet och skrivningen som landades.

– Jag blev förvånad när det nya förslaget dök upp. Ett par kvällar innan kändes det som vi nått en samsyn kring arbetet med vargstammen. Men plötsligt vände bland annat den socialdemokratiska gruppen och ett urvattnat förslag röstades igenom, säger Kjell-Arne Ottosson.

Han tror att orsaken till detta kan vara att Norge känner en rädsla över att förlora kontrollen över sina beslut och förvaltningen av vargstammen.

 

Genetiskt hälsosam

– Felet vi gör är att vi förvaltar den skandinaviska vargstammen som två stammar. Med en gemensam förvaltning kan vi sänka stammen och få den mer genetiskt hälsosam. Skandulv menar att vi skulle kunna ha en livskraftig vargstam på 100 individer. Nu ligger vi betydligt över detta. Det skulle vara bra för genetiken att kunna skjuta bort en del och i stället få in livskraftiga individer från Finland.  Detta är bara att stoppa huvudet i sanden och därmed låta problemen fortsätta. Vi måste våga ta tag i detta, säger Kjell-Arne Ottosson.

 

Påverkansarbetet fortsätter

– Vi får se hur vi kan gå vidare. Det blir att fortsätta påverkansarbetet. Norska staten ville tidigare få till en samförvaltning men Sverige backade. Nu fanns det en chans igen men det blir att jobba vidare, säger Kjell-Arne Ottosson.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram