Det blir ingen vargjakt i fyra revir i Norge, enligt ett domslut i Oslo tingsrätt. Även i Finland stoppar domstolar den planerade jakten på 18 vargar. Foto: Lars-Henrik Andersson

Vargjakten stoppas i Norge och Finland

Premium

Oslo tingsrätt säger nu nej till jakt på 25 vargar. Detta efter en överklagan från bland annat Världsnaturfonden, WWF, i Norge. Även i Finland stoppas vargjakten.

Ett av reviren där jakten stoppas i Norge är gränsreviret Römskogen som delas med Sverige. På den svenska sidan får tre vargar fällas, varav det hittills har fällts två. Jägareförbundet Värmland påtalar dock att det finns minst elva vargar i reviret och att merparten av dessa befinner sig på den norska sidan.

Krav på utökad jakt i Römskogsreviret

Men i Norge stoppades jakten efter att bland andra Våra rovdjur och Världsnaturfonden, WWF, överklagat klimat- och miljödepartementets beslut om jakt efter 25 vargar i fyra revir i Östlandet.

 

Inga argument

Jakperioden innanför den så kallade ”ulvesonen” i Norge är mellan 1 januari och 15 februari.
Nu ger Oslo tingsrätt de överklagande organisationerna rätt och menar i domen att staten genom departementet inte kunnat påvisa några konkreta argument för att frångå fredningen av varg.

 

Liten landareal

Tingsrätten anser att ulvesonen utgör en liten landareal för Norge och för vargen, och att kraven och tröskeln för att få fälla varg där ska vara hög.
Elisabeth Gjems, Hedmark bondelag, är kritisk till domen:
– Det finns helt klart ett behov att begränsa vargstammens tillväxt, och så kommer ett förbud mot att fälla varg. Det tycker jag är mycket märkligt, säger Elisabeth Gjems till NRK.
Även i Finland stoppas vargjakten, uppger Svenska Yle.

 

Nej till undantag

Förvaltningsdomstolarna säger nämligen nej till de undantag som har beviljats för vargjakt i Finland.
Vargjakten skulle ha börjat nästa vecka. Jakten skulle ha gällt totalt 18 vargar.
Domstolarna nämner i sin motivering till jaktförbudet att vargen är en starkt hotad art i Finland, rapporterar Svenska Yle.

Jägareförbundet i Finland är mycket kritiskt till domslutet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev