Skyddsjakten på en närgången varg i Borlänge har stoppats. Foto: Fredric Sommer

Skyddsjakten på vargen i Borlänge stoppades efter överklagan

Den i förra veckan inledda skyddsjakten på en varg i Borlänge stoppades på måndagen efter ett beslut i Förvaltningsrätten i Luleå.

Skälet till beslutet är en överklagan från Svenska Rovdjursföreningen som anser att vargen inte ”orsakat allvarlig skada”. Det var Länsstyrelsen i Dalarna som i slutet av förra veckan beslutade om skyddsjakt på den aktuella vargen som iakttagits i eller nära bostadsområden i sydvästra delen av Borlänge. Beslutet föranleddes också av att vargen bitit ihjäl en hund och flera katter.

 

Ingen närkontakt

Skyddsjakten på vargen inleddes under det senaste veckoslutet. Jaktlaget som fått uppdraget har dock inte fått någon närkontakt med vargen.

– Uppdraget har inte varit enkelt eftersom vargen rört sig i bostadsnära områden och på vägar där hundarna har haft svårt säkra spår efter specifikt varg, säger Leif Kolseth, Borlänge, som av länsstyrelsen fått uppdraget att leda skyddsjakten.

 

Leif Kolseth, ti h, i samspråk med Filip Ånöstam, Jägareförbundet Dalarna. Bilden tagen vid ett annat sammanhang. Foto: Christer Gruhs

Inga alternativa lösningar

Den intensiva veckoslutsjakten blev resultatlös och när jägarna återsamlades på måndagseftermiddagen för att fortsätta uppdraget, kom beskedet från förvaltningsrätten att jakten inhiberats på grund av överklagningen från rovdjursföreningen. Enligt beslutet från förvaltningsrätten hade inga alternativa lösningar prövats när länsstyrelsen beslutade om skyddsjakt.

– Det blir inte roligt uppdrag att informera människorna i det aktuella området om beslutet att jakten har stoppats, säger Leif Kolseth i en kommentar i Dalarnas Tidningar.

 

Christer Gruhs

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev