Hundratals Borlängebor kräver nu att skyddsjakten på en närgången varg återupptas. Foto: (i hägn) Ingemar Pettersson

Borlängebor kräver att skyddsjakten återupptas

Hundratals Borlängebor kräver nu att den av Förvaltningsrätten stoppade skyddsjakten på en varg ska återupptas.
En namninsamling har påbörjats för att försöka påverka beslutet.

Det är Dalarnas Tidningar som berättar att Borlängebor nu vill att den av Förvaltningsrätten stoppade skyddsjakten på en närgången varg återupptas.
– Jag menar att det är en allvarlig skada att 4. 000 människor lever under dessa förhållanden, säger initiativtagaren Sven-Erik Nylander till Dalarnas Tidningar.

Skyddsjakten på vargen i Borlänge stoppades efter överklagan

Bitit ihjäl en hund

Det var Länsstyrelsen i Dalarna som i slutet av förra veckan beslutade om skyddsjakt på den aktuella vargen som iakttagits i eller nära bostadsområden i sydvästra delen av Borlänge. Beslutet föranleddes också av att vargen bitit ihjäl en hund och flera katter. Beslutet överklagades dock av Svenska Rovdjursföreningen som anser att vargen inte ”orsakat allvarlig skada”. Förvaltningsrätten beslutade därefter om inhibition.

 

Inte viker undan

Länsstyrelsen i Dalarna står dock på sig och tycker att vargen ska skyddsjagas och skriver så här till Förvaltningsrätten:

”Skälet bör kunna åberopas om rovdjur regelbundet uppehåller sig vid bebyggelse, och inte viker undan i närvaro av människor, eller snart återvänder. Det kan till exempel handla om att samma individ uppehåller sig runt bebyggelse flera gånger under en kort tidsperiod. Länsstyrelsen följer även Viltskadecenters rekommendationer för hantering av situationer med vargar nära bostadshus eller människor.”

 

Påverka domstolen

Fler Borlängebor har nu skrivit på en namninsamling i hopp om att påverka Förvaltningsrätten att besluta om att skyddsjakten får återupptas. Enligt Dalarnas Tidningar har hittills 359 personer skrivit under namninsamlingen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev