En pågående skyddsjakt på varg i Norrbotten har överklagats av rovdjursföreningen, och Förvaltningsrätten i Luleå har valt att tillfälligt stoppa jakten. Foto: Madeleine Lewander

Skyddsjakt på varg i norr överklagad och stoppad tills vidare

Premium

Skyddsjakten på en varg norr om Överkalix har överklagats av Svenska Rovdjursföreningen. Förvaltningsrätten i Luleå har nu stoppat skyddsjakten till dess domstolen tagit ställning i ärendet.

Förvaltningsrätten i Luleå har beslutat att länsstyrelsens skyddsjaktbeslut på en varg norr om Överkalix tills vidare inte ska gälla i avvaktan på att målet avgörs slutligt eller annat beslutats, så kallad inhibition.

Det var Pirttijärvi sameby som hade ansökt om skyddsjakt efter en varg efter att den dödat och förföljt renar.

Den 11 december tog länsstyrelsen beslut om skyddsjakt fram till den 17 december. Vargen uppehöll sig under helgen i skogslandet och länsstyrelsens fältpersonal hade svårt att komma åt att fälla vargen från helikopter. Den vandrade sedan norrut mot Gällivare skogssameby och befinner sig nu utanför det utvidgade skyddsjaktsområdet.

Svenska Rovdjursföreningen har nu alltså överklagat skyddsjakten.

 

Skyddsjaktsområde utvidgades – vargen vandrade vidare

Viktiga gener

Förvaltningsrätten anser; ”…att det med största sannolikhet är fråga om en varg med finsk/ryskt ursprung och således en genetiskt viktig varg. Kraven för skyddsjakt är då mycket höga. Förvaltningsrätten finner med hänsyn till vad som hittills framkommit om bl.a. skadan, skadeförebyggande åtgärder och vargens ursprung att det finns skäl att besluta om inhibition.”

Anna Danell Savela.

– Vi är nu i färd med att skriva ett yttrande till förvaltningsrätten. Så länge beslutet är inhiberat kan vi inte fatta några nya beslut eller förlänga tiden för skyddsjakt på det befintliga beslutet, säger Anna Danell Savela, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen i Norrbotten.

Samtidigt pågår en skyddsjakt på en varg inom Pajala kommun. Detta efter att flera samebyar ansökt om skyddsjakt.

Enligt länsstyrelsen rör det sig troligen om en varg med skandinaviskt ursprung.

 

Naturvårdsverkets nya plan – så kan viktiga vargar flyttas

Dräper renar

En varg identifierades nämligen som en skandinavisk individ i slutet av november i Ängeså sameby. Efter spårning är det sannolikt att det är samma individ som sedan rört sig norrut och dräpt renar i Tärendö sameby, menar länsstyrelsen.

Analysresultatet från ett dna-prov som samlades vid de dödade renarna har ännu inte inkommit till länsstyrelsen.

”Det är därför oklart om det rör sig om den identifierade skandinaviska individ eller om det är en av de två finsk-rysk individer som också har identifierats i Norrbotten under de senaste veckorna. Resultat av dna-prov visar dock att de två finsk-ryska individerna uppehöll sig längre söderut i länet när skadorna i Tärendö inträffade. Det gör det mest sannolikt att den aktuella vargen är den skandinaviska individen. Om det är en av de tre tidigare identifierade individerna har vargen uppehållit sig i samma del av länet i flera veckor.”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev