Länsstyrelsen var nära att fälla en varg under en skyddsjakt i helgen i Norrbotten, men vargen kom undan och har nu vandrat ut ur det utvidgade skyddsjaktsområdet. Foto: (i hägn) Ingemar Pettersson

Skyddsjaktsområde utvidgades – vargen vandrade vidare

UPPDATERAD. Tre vargar uppehåller sig nu i Norrbotten. Flera skyddsjaktsansökningar är inlämnade. Den varg med östlig härkomst som ska skyddsjagas norr om Överkalix har vandrat ut ur skyddsjaktsområdet, trots att det utvidgades, uppger länsstyrelsen. Skyddsjakt har även beviljats på en varg söder om Pajala.

Lars-Henrik Andersson Publicerad 16 december 2020 - 05:57

Sedan i höstas har fyra vargar rört sig i Norrbotten. Det började i Kiruna där en varg med finsk-ryskt ursprung fälldes under skyddsjakt.
Sedan uppehöll sig en varg kring Mårdsel där renar blev dödade. Därefter observerades en varg vid E4:an mellan Töre och Kalix där den fotograferades.

 

Nytt samarbete öppnar för finska vargar i Sverige

Rivit renkalv

Nu har en varg med östligt ursprung uppehållit sig norr om Överkalix och där Pirttijärvi sameby den 8 december ansökte om skyddsjakt på en varg. Samebyn uppger att vargen drivit renar och rivit en renkalv. Samebyn befarar att vargen kommer att orsaka mycket stor skada, eftersom det är stor risk att vargen stannar i området.
Som Svensk Jakt skrivit tog länsstyrelsen några dagar senare beslut om skyddsjakt på vargen.

 

Ringade in vargen

Den 11 december rapporterade länsstyrelsens fältpersonal att de hade lyckats ringa vargen och hade även synobservation från helikopter, men de lyckades inte fälla vargen. På grund av all skog är det ett svårjagat område, enligt länsstyrelsen.
Ett nytt försök gjordes lördag den 12 december. Även denna dag kunde man ringa in vargen men väderförhållandena gjorde att helikoptern hade svårt att lyfta. Trots flera försök var jakten tvungen att ställas in.

 

Utvidgade jaktområdet

På morgonen den 13 december kunde vargen lokaliseras strax utanför det ursprungliga jaktområdet och länsstyrelsen tog då beslut om att utvidga skyddsjaktsområdet. Men vargen fortsatte och har nu lämnat det utvidgade området, uppger länsstyrelsen.
– Vi har även en varg som rör sig söder om Pajala. Den har vi koll på nu, säger Erik Granerot, fältchef vid länsstyrelsen. Där är det också en sameby som ansökt om skyddsjakt och där har även länsstyrelsen nu beslutat om skyddsjakt.

 

Naturvårdsverkets nya plan – så kan viktiga vargar flyttas

Tappat bort kustvargen

Vargen som sågs vid kusten vid E4:an har man på grund av spårförhållanden tappat bort.
– Men vi har troligen två östliga vargar och en från Skandinavien i länet just nu, säger Erik Granerot.
Han uppmanar nu allmänheten att via Skandobs rapportera in om man ser vargspår eller direkta synobservationer av varg. Länsstyrelsens fältenhet inventerar nu lodjur och Erik Granerot ser gärna att den som ser ett lodjursspår även rapporterar in det.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram