lördag 23 september

Två samebyar är rädda för att en varg ska döda fler renar i trakterna av Mårdsel. Länsstyrelsen har fått in två skyddsjaktsansökningar, som nu handläggs. Foto: Lars-Henrik Andersson

Två samebyar söker skyddsjakt på varg i Norrbotten

Premium

Länsstyrelsen misstänker att en varg slagit två renar utanför Mårdsel i Norrbotten. Nu ansöker två samebyar i området om skyddsjakt.

Enligt rovdjurshandläggare Anna Danell Savela har länsstyrelsen i morse fått in en muntlig skyddsjaktsansökan från Gällivare skogssameby. Under gårdagen fick även länsstyrelsen in en skyddsjaktsansökan på varg från Ängeså sameby, som gränsar till Gällivare skogssameby. I ansökan skriver samebyn:
”Stor risk föreligger av skingrade och dödade renar då vargen befinner sig där renarna uppehåller sig.”

 

Två renar

– Länsstyrelsen bedömer att det är varg som slagit två renar i Mårdsel. Man har samlat dna men har ännu inga resultat, uppger Anna Danell Savela.
Den sista oktober avlivades en varg med finsk-ryskt ursprung strax söder om Kiruna. I närliggande område hade även dna tagits från en varg som visade sig ha skandinaviskt ursprung.

 

Urinprov från varg

Alexander Winiger, inventeringsansvarig för stora rovdjur vid länsstyrelsen i Norrbotten, berättar att ett urinprov från vad man tror är varg är taget i området och som nu ska analyseras.

 

Är någon varg observerad i det området?

– Det har kommit in rapporter på synobservation av varg i trakten som dock inte gick att säkerställa, säger Alexander Winiger.

 

Kan det vara den varg med skandinaviskt ursprung som uppehållit sig söder om Kiruna?

– Det kommer mest troligt inte vara möjligt att få facit på, eftersom det dna-prov som vi samlade in söder om Kiruna inte fungerade på individmarkörerna, säger Alexander Winiger.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev