Naturvårdsverket vill förbereda flytt av vargar från norra Sverige genom en detaljerad handlingsplan, som bland annat innebär aktivt samarbete med rennäringen i norra Sverige. Foto: Olle Olsson

Naturvårdsverkets nya plan – så kan viktiga vargar flyttas

Naturvårdsverket håller på att ta fram en handlingsplan för varg som befinner sig i renskötselområden i norra Sverige. Med den som stöd ska det redan hösten 2021 bli lättare att flytta varg till de södra delarna av landet.

Hur ska vargar som vandrar in i norra Sverige överleva fram till en planerad flytt?

Vem gör vad, vad kommer det att kosta och när kan det bli aktuellt?

Det saknas en tydlig plan som beskriver vilka moment och åtgärder som anses nödvändiga.

Frågorna inför en planerad flytt av varg är många och en handlingsplan tas nu fram av Naturvårdsverket, länsstyrelserna i Norrbotten och Västerbotten, Sametinget, Svenska samernas riksförbund och en representant för samebyarna. Handlingsplanen ska fungera som en vägledning med beskrivning av konkreta åtgärder.

En form av checklista och åtgärdsprogram, där samerna och rennäringen har en central roll.

 

 

Nytt samarbete öppnar för finska vargar i Sverige

Vill flytta varg

I vågskålen ligger också ett uttalat önskemål om att hitta vägar för att flytta invandrade vargar, med hänvisning till att dessa anses genetiskt viktiga.

Men då måste också invandrade vargar överleva och inte bli föremål för skyddsjakter.

– Rätt åtgärder i renskötselområdet är nyckeln till att klara arbetet med  den genetiska förstärkningen av  den skandinaviska vargpopulationen, säger Magnus Eklund, chef för Naturvårdsverkets viltförvaltningsenhet i ett pressmeddelande.

Att flytta invandrade vargar ses inte som en normal förvaltningsåtgärd, men Naturvårdsverket vill ändå utnyttja möjligheten som ett sätt att förstärka den skandinaviska vargstammen genetiskt.

 

Miljöministern om flytt av vargar: Behöver invånarnas acceptans

Redan till hösten

Redan hösten 2021 kan det vara möjligt att flytta vargar.

– Naturvårdsverket arbetar aktivt med att få långsiktiga förutsättningar på plats, där handlingsplanen är en viktig faktor. I arbetet ingår bland annat samverkan med Finland kring dna-analyser, upphandlingsavtal med sövnings- och märkningsteam och samråd i smittskyddsfrågor med Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt. Vi ska även invänta länsstyrelsernas regeringsuppdrag att utse möjliga områden för utsättning vid flytt, avslutar Magnus Eklund.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev