Publicerad 9 april 2019 - 06:15

Skogsindustrierna, Sveaskog och Bergvik Skog föreslår utökad jakt på älg i hela landet i sitt förslag till Naturvårdsverket.

Skogsindustrierna, Sveaskog och Bergvik Skog föreslår utökad jakt på älg i hela landet i sitt förslag till Naturvårdsverket. Foto: Jan Henricson

Skogsbolag föreslår längre jakttid på flera arter

Skogsindustrierna, Bergvik Skog och Sveaskog går på Lantbrukarnas Riksförbunds linje i sitt förslag till nya jakttider. Hur man vill bedriva utökad jakt på älg, kron, rådjur och dov har tagits fram i samarbete med LRF.

Skogsindustrierna har tillsammans med bolagen Bergvik Skog och Sveaskog tagit möjligheten att lämna förslag på nya jakttider till Naturvårdsverket. Naturligt nog begränsar man sig till arter som gör skador på skogen, men man skriver också att man inte är emot LRF:s jakttidsförslag i övrigt, endast att de inte anses lika viktiga för skogsnäringen.

Efter en lång inledning där med en beskrivning av vilka skador skogsbruket drabbas av på grund av betning föreslår man att brunstuppehållet i älgjakten slopas i Norrlandslänen.

Jakt under brunsttid har ingen påtaglig effekt på älgens demografi när det gäller stresspåverkan av jakt, skriver man. Istället menar skogsbolagen att ett slopat uppehåll innebär att september och oktober kan utnyttjas effektivt, utan de begränsningar för älgjakten som på grund av snö och kyla följer senare under höst och vinter i de norrländska landskapen.

 

Fasta älgjakttider

Skogsindustrierna, Bergvik och Sveaskog föreslår också att septemberjaktområdet utökas med de län där man idag bara har sådan jakt i delar av länen, alltså Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län.
Bolagen anser också att jakttiderna för älg ska fastställas av regeringen, och inte av länsstyrelserna. Regionalt ska älgjakten bara kunna avslutas i förtid om det behövs med hänsyn till snö och kyla, och detta först efter samråd med berörda älgförvaltningsgrupper.

Jakttiden på älg föreslås få fasta datum med 1 september–sista februari i norra Sverige och 1 oktober–sista februari i den södra delen av landet. Länsstyrelserna ska få befogenhet att införa avlysningsjakt, efter förslag från älgförvaltningsgrupperna, under pågående jaktsäsong. Om ett sådant beslut tas ska avlysningsjakten genomföras så effektivt som möjligt, skriver skogsbolagen. Man föreslår också att förbudet mot att jaga älg under den så kallade skymningstimmen slopas.

 

Allmän jakt på kron

Efter att ha beskrivit kronhjortens ökning och skadegörelse på växande skog föreslår Skogsindustrierna, Bergvik och Sveaskog en utökad allmän jakt på hind och kalv, som i hela landet ska få jagas 16 augusti–31 januari, med endast smyg- och vaktjakt fram till den sista september.

Dovhjorten är inte bara ett problem för jordbruket utan också för skogsbruket, skriver skogsbolagen. Dels genom att dovhjorten betar på löv- och barrplantor, dels genom att täta stammar av dov går så hårt åt gräs och örter att övriga klövviltarter hänvisas till barr- och lövträd i större utsträckning än vad de annars skulle behöva göra.

Man föreslår därför utökad jakt på arten. Det innebär bland annat att hind och kalv får jagas under brunstuppehållet 21 oktober–15 november i hela landet, samt att hind, kalv och spetshjort ska vara tillåten genom förlängd jakttid och under smyg- och vaktjakt tiden 1 mars–31 mars i hela landet.

 

Vårjakt i hela landet

För rådjuren föreslår man utökad jakt genom att vårjakt på råbock införs i hela landet, samtliga rådjur ska tillåtas för smyg- och vaktjakt tiden 1–30 september samt att rådjursjakt ska tillåtas i hela landet fram till den 31 januari.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram