Sametinget vill se kraftiga inskränkningar i jakttiden på ripa.

Sametinget vill se kraftiga inskränkningar i jakttiden på ripa. Foto: Kjell-Erik Moseid

Sametinget vill ha kraftiga begränsningar i jakten på ripa och skogsfågel

Senarelägg ripjakten till tidigast 5 oktober. Förslaget kommer från Sametinget.

Just nu görs en översyn av jakttiderna där Sametinget är en av intressenterna som att lämnat in ett förslag till Naturvårdsverket. Sametingets förslag handlar enbart om kraftigt inskränkt jakt och hundträning på såväl ripa som skogsfågel.

Sametinget föreslår att ripjakten senareläggs i berörda län till tidigast 5 oktober. ”Detta för att renskötseln inte ska utsättas för störningar under höstsamling, slakt och brunst.”

Ett alternativt förslag från Sametinget är att införa ett jaktuppehåll på ripa under perioden 5 september till och med den 5 oktober, även detta men hänvisning till renskötseln.

 

Senarelagd skogsfågeljakt

Även jakten på tjäder, orre och järpe bör senareläggas i de delar av Västerbottens län och Norrbottens län där det bedrivs skogsrenskötsel, anser Sametinget, som i dessa områden därför föreslår samma förkortade jakttid på skogsfågel som de föreslår på ripa.

Sametinget vill även kraftigt förkorta hundträningen på fågel i Dalarna, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten. Sametinget föreslår att hundträning på fågel bara ska tillåtas under perioden 30 september till 15 april. Även detta ”för att renskötseln inte ska utsättas för störningar inför höstsamling, slakt och brunst samt under den känsliga period under våren som förestår kalvning.”

För det fall jaktuppehåll sker under perioden 5 september till 5 oktober ska inte jaktträning av fågelhund vara tillåten under den perioden, föreslår Sametinget.

Fakta

Sametinget i Sverige är både en statlig myndighet och ett folkvalt samiskt parlament.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev