Lantbrukarnas Riksförbund anser att hjortarna och rådjuren är så besvärliga att de vill kunna jaga dem även nattetid. Jakt med hund på vildsvin ska enligt förslaget vara tillåtet under vår och sommar. Foto: Martin Källberg

LRF: Jaga rådjur, dov och kron dygnet runt

I ett förslag till nya jakttider skriver LRF att jakt på rådjur, dov och kron ska kunna bedrivas även under dygnets mörka timmar. Man vill också att jakt med hund på vildsvin införs under vår och sommar.

Jan Henricson Publicerad 19 mars 2019 - 10:42

Lantbrukarnas Riksförbund avlossade i dagarna sitt förslag till nya jakttider inför den beredning som ska genomföras på Naturvårdsverket. För den som värnar viltet är det en omskakande läsning.

Till stor, och får man väl säga naturlig, del gäller bondeorganisationens förslag jakttider på vilt som orsakar skador i skog och på gröda. Det handlar alltså om när vi ska jaga klövvilt och vissa fågelarter.

Och det är inte frågan om några neddragningar av jakttiderna, tvärt om. I sitt förslag skriver LRF att förändringarna man föreslår är brådskande att genomföra.

 

Utan hänsyn

Hela förslaget med motivationer går att ta del av genom att klicka på länken i artikeln, men nedan följer några av LRF:s förslag till nya jakttider.

Jakttiden på älg ska bestämmas av regeringen, medan länsstyrelserna ska få möjlighet att besluta om avlysningsjakt i förvaltningsområdena, enligt LRF:s förslag till nya jakttider. Foto: Kjell-Erik Moseid

  • Jakttiden på älg ska inte beslutas av länsstyrelsen utan av regeringen och fastställas till 1 oktober–sista februari i södra Sverige och 1 september–sista februari i norra. Länsstyrelsen ska bara kunna avsluta jakten om det behövs med hänsyn till snö och kyla. Något brunstuppehåll ska inte vara möjligt. Länsstyrelserna ska ges möjlighet att besluta att avlysningsjakt ska tillämpas inom ett älgförvaltningsområde. I län där bara delar har septemberjakt ska sådan införas i hela länet. Man vill också tillåta jakt på älg under den så kallade skymningstimmen.

 

  • Allmän jakt på hind och kalv av kronhjort ska tillåtas i hela landet under tiden 16 augusti–31 januari.

 

  • Jakttiden på dovhjort ska utökas genom att alla djur tillåts under smyg- och vaktjakt den 1–30 september samt genom att hind, kalv och spetshjort får jagas fram till den 31 mars.

 

  • För att minska rådjursstammen vill LRF införa vårjakt på råbock i hela landet.

 

  • För vildsvinen vill LRF ta bort begränsningen som säger att sugga som åtföljs av smågrisar är fredad hela året. Man föreslår utöver det att hund som är särskilt tränad för jakt på vildsvin ska få användas vid jakt på sådana under vår och sommar, det vill säga 16 april–15 februari.

 

  • Efter ett resonemang om att rådjur, dov och kron har längre ben, är högre och därmed lättare att se än ett vildsvin (som ju får jagas under dygnets mörka timmar) föreslår LRF att kron, dov, rådjur och mufflon ska få jagas dygnet runt.

 

Alla hjortkalvar lovliga

Utöver punkterna ovan föreslår organisationen att den omdiskuterade skyddsjakten på dov- och kronkalv som får bedrivas på sommaren utökas med Skåne och Gotlands län.

Man vill också ändra skrivningen i paragrafen så att det framgår att det inte endast är den skadegörande individen av kronkalv som får fällas under skyddsjakt i skogsplantering.

Förslaget innehåller också resonemang om att utöka jakttider på vissa gåsarter samt förenklade regler för att få tillstånd till skyddsjakt på trana och sångsvan.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram