Arkivbild: Mostphotos

Skjuten vargtik kom norrifrån

Den vargtik som under midsommarhelgen sköts i Svalövs kommun under ett pågående angrepp på får, kom troligen inte från det skånska reviret Linderödsåsen.

Länsstyrelsen i Skåne har ännu inte fått svar på de dna-prov som togs från vargtiken, som sköts enligt paragraf 28 i en fårhage nära byn Röstånga.

Däremot har man fått svar på dna som togs från de får som dödades av varg natten före.

Sydlig varg sköts i fårhage

Nils Carlsson.

Nils Carlsson. Foto: Thomas Ohlsson

– Vi har fått svar på saliv-dna från fåren som togs i samma hage dagen innan. Det kommer från en tik som inte varit i Skåne innan, som har vandrat ner från reviret Långbogen. Med allra största sannolikhet var det ju hon som kom tillbaka och blev skjuten under pågående angrepp dagen efter, säger Nils Carlsson på länsstyrelsen.

– Dock vill vi vara helt säkra och få svar på vävnads-dna från den skjutna vargen, fortsätter han.

 

Från Östergötland

Långbogenreviret etablerades 2018 i Östergötland och har sedan dess fått flera valpkullar. Reviret ligger nästan 40 mil norrut från där vargtiken sköts.

Men det är inte första gången som vargar från Långbogen kommer på besök i Skåne. En varg från reviret rörde sig under våren 2020 i trakterna av Hässleholm och därefter i Svalövs och Eslövs kommuner.

Skånevarg född i Östergötland

Även tiken i reviret Linderödsåsen i östra Skåne kommer från Långbogenreviret, medan hanvargen är från Kesberget i Västmanland.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev