Ett vargrevir har bekräftats i skånska Linderödsåsen. Arkivbild: Olle Olsson

Bekräftat: Skåne har fått sitt första vargrevir

Det första vargreviret i modern tid i länet har bekräftats av länsstyrelsen i Skåne. Reviret kommer att kallas Linderödsåsen.

Den kalla vintern med snö i Skåne har underlättat spårning och insamling av dna i form av urin och skitar. SLU:s Viltskadecenter har genomfört analyser av insamlat material och godkänt det underlag som länsstyrelsen skickat in.

 

Vargrevir i Skåne skapar stora problem

Spårsnö i Skåne

– Vi har arbetat med detta sedan 8 januari i år då vi för första gången fann spår av två vargar som gick tillsammans. Vi har ägnat mycket tid till spårning och här har vi varit hjälpta av den kalla vintern med bra snöförhållanden som har gjort det möjligt att följa vargarnas rörelser och säkra spillningsprover, berättar David Börjesson, vilthandläggare på Länsstyrelsen Skåne i ett pressmeddelande.

Flera vargar har under vintern rört sig i Skåne, och därför har det varit särskilt viktigt att kontrollera vargarnas kön. Viltskadecenter har bekräftat att det rör sig om en hane från Kesberget i Västmanland och en tik från Långbogen i Östergötland.

– Att det någon gång skulle bildas ett revir är inte oväntat. Om paret kommer att få valpar är för tidigt att uttala sig om, men vi kommer att följa utvecklingen i reviret, säger David Börjesson.

 

Många är oroliga

Etableringen skapar oro, och länsstyrelsen uppmanar tamdjursägare att se över sina stängsel.

– Till hundägare kan jag säga att det är väldigt ovanligt med angrepp på kopplade hundar. Angrepp drabbar oftast jakthundar som springer lösa under jakt, säger David Börjesson.

Jägareförbundet Skåne har varit mycket kritiska till en vargetablering i Skåne, redan innan reviret var bekräftat.

– Våra medlemmar är oroliga, med all rätt. Ett revir i Skåne län skulle innebära ett stort problem för förvaltningen av viltet i en stor del av länet, sa Lars Persson, ordförande Jägareförbundet Skåne, i en artikel i Svensk Jakt den 4 februari.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev