Två vargar kan ha bildat revir nära Degeberga i Skåne. Foto (i hägn): Mostphotos

Vargrevir i Skåne skapar stora problem

Jägareförbundet Skåne vill varken ha enskilda vargar eller ett vargrevir i landskapet.
– Våra medlemmar är oroliga, med all rätt. Ett revir i Skåne län skulle innebära ett stort problem för förvaltningen av viltet i en stor del av länet, säger Lars Persson, ordförande Jägareförbundet Skåne.

Vargar vandrar långt, och många vargar har under åren hamnat i Skåne. De har sällan stannat i vårt sydligaste landskap, men nu kan ett vargpar ha etablerat revir i närheten av Degeberga.

Dessutom finns ytterligare minst en varg i Skåne.

 

Stora problem

Med några av de tätaste viltstammarna i landet ser Jägareförbundet Skåne ett stort problem med förvaltningen av annat vilt, om vargar tillåts bilda revir och föröka sig.

En vargetablering skulle försvåra och kanske till och med omöjliggöra löshundsjakten vilken länsföreningen ser som ett av de viktigaste verktygen i den skånska viltförvaltningen. Det kan leda till att viltstammarna ökar med problem i trafiken och ökade viltskador i jord- och skogsbruk.

 

Ett direkt hot

Lars Persson, ordförande Jägareförbundet Skåne.

– Skåne är ett öppet landskap och beroende av betande frigående tamdjur och dessutom med små samhällen som ligger tätt. Här finns höga populationer av klövvilt i behov av förvaltning genom jakt för att undvika viltolyckor och viltskador såväl för den enskilde som för våra lantbrukare. En etablering av varg i länet är ett direkt hot mot detta, säger Lars Persson.

Det är med stor oro som man följer utvecklingen, och länsföreningen motsätter sig alla myndighetsbeslut som kan leda till föryngring av varg i Skåne.

 

Vill ha skyddsjakt

I stället vill och kommer Jägareförbundet Skåne att på alla sätt försöka få skyddsjakt på de vargar som befinner sig i landskapet.

– Så fort kraven för skyddsjakt uppfylls på någon eller flera av dessa vargar avser Jägareförbundet Skåne att skyndsamt inkomma med en skyddsjaktsansökan och givetvis stötta de medlemmar och djurägare som drabbas, säger Lars Persson.

 

Myndighet vill ändra skyddsjaktreglerna på varg

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev