Det sista vildsvinet som fanns kvar inom kärnområdet för ASF har skjutits. Sedan den 1 december har 48 vildsvin fällts inom området. Inget av dem har varit smittat med ASF. Foto: Privat

Sista vildsvinet fällt i pestsmittat område

Det sista vildsvinet i kärnområdet med afrikansk svinpest har skjutits. Jägarna utnyttjade nysnön för att med spårare och förhållsskyttar komma åt den stora suggan.

Ytterligare ett viktigt steg mot att friförklara skogarna vid Fagersta från afrikansk svinpest, ASF, togs på torsdagen, då det sista vildsvinet inom det så kallade kärnområdet fälldes.

– Man ska vara försiktig, men vi är säkra på att suggan som sköts i dag är det sista av vildsvinen som fanns inom kärnområdet på 10 000 hektar, säger jaktvårdskonsulent Lars Björk som för Jägareförbundets räkning samordnar insatserna i fält.

Ett par minuter ifrån

Jakten har bedrivits som spårningsjakt med förhållsskyttar. Snö som föll natten till onsdagen utnyttjades redan under gårdagen då man var mycket nära att komma till skott.

– Jag var själv bara ett par minuter från att hinna före vildsvinet till ett pass. När spåraren kom visade det sig att det hade hunnit passera innan jag kom fram, säger Lars Björk.

Han beskriver i övrigt ett tungt spårningsarbete med 30 centimeter snö och med lös snö ovanför skare som gör att man trampar igenom.

– Jakten fortsatte i dag och jägarna har gjort ett bra jobb. Vi sköt en kulting för den här suggan för tre veckor sedan. Att vi nu har fått tag i det sista vildsvinet känns mycket tillfredsställande, säger Lars Björk.

Lars Björk

Lars Björk beskriver utrotandet av vildsvin inne i kärnområdet som fas 2 i bekämpningen av sjukdomen. Fas 1 var över när det sista vildsvinet som konstaterats dött i ASF, påträffades i slutet av september.

– För vår del gäller det nu att hålla koll på att det inte kommer in några nya vildsvin i kärnområdet, vilket skulle kunna ske trots att det är väl stängslat. Så länge vi har snö går det relativt enkelt, när det blir barmark får vi förlita oss mer på viltkameror, spårtecken och andra observationer.

Framgångsrik taktik

Han menar att den taktik som tillämpats i Sverige, där man aktivt gått in för att döda de återstående vildsvinen i kärnområdet har varit framgångsrik.

– Till skillnad från andra länder där man valt att lämna området och låta vildsvinen smittas och dö har det gått snabbare hos oss. Vi har sluppit att några vildsvin har hållit sig undan och som därmed inte smittats har försenat det hela, säger Lars Björk.

Arbetet fortgår som sagt med att hålla kärnområdet under uppsikt. När det blir barmark ska hela den smittade zonen om 60 000 hektar gås igenom på nytt i sökandet efter kadaver.

– På sensommaren ska vi göra ytterligare sök i kärnområdet, med förhoppningen att Fagerstabygden ska kunna förklaras fri från afrikansk svinpest i september, säger Lars Björk.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev