Länsstyrelsen har stängt vissa områden i Kiruna för småviltsjakt på grund av renskötseln, men jägarna hävdar dock att ansökningarna om avlysningar beror på att samebyar inte vill ha andra jägare i området under älgjakten. Foto: Lars-Henrik Andersson

Sameby vill ha störningsfri älgjakt

Flera stora jaktområden inom Kiruna kommun är avlysta för småviltsjakt. Enligt länsstyrelsen för att det bedrivs renskötsel eller att området har hög renförekomst. Men den egentliga anledningen verkar vara en annan. Aslak Allas, ordförande i Talma sameby, säger att ansökan om avlysning gjorts för att renskötarna ska jaga älg utan störningar.

I våras blossade en konflikt upp mellan jägare, renskötare inom Girjas sameby och länsstyrelsen. Samebyn och länsstyrelsen var upprörda över att Jägareförbundet granskade den avlysning av småviltjakt som då gjordes i ett 25.000 hektar stort område söder om Kebnekaise.
Därefter hölls ett krismöte mellan Jägareförbundet och länsstyrelsen där länsstyrelsen lovade förbättra dialogen.

 

Flera områden avlysta

Men knappt har röken från fredspipan lagt sig förrän en ny konflikt är i antågande. Den här gången är det småviltjägare i Kiruna som är upprörda över att flera områden nu är avlysta för jakt på grund av renskötsel, vissa områden under hela september månad.
– Jag är bedrövad, säger Erik Johansson, jägare bosatt i Jukkasjärvi utanför Kiruna och fortsätter:
– Vi har verkligen längtat efter att få släppa hundarna. Vi har sett ut ett område, tagit ledigt från jobbet, bokat helikoptertransport. Det enda som återstår är att aktivera området på jaktkortet. Men det får aktiveras tidigast fem dagar före första jaktdag. När jag nu gick in via webbtjänsten Natureit så ser jag att området är avlyst från 28 augusti till 28 september.

Erik Johansson från Jukkasjärvi är mycket besviken över de avlysningar som görs av småviltjakten på statens mark i Kiruna. Foto: Privat

Han är besviken över att det från samebyns sida pratats om samråd men att det inte görs i samband med avlysningar.
– Avlysningen verkar bero på att samebyn ska få bedriva sin älgjakt i lugn och ro, säger Erik Johansson.
Han anser att avlysningarna leder till att småviltjakten blir koncentrerad till andra områden med högt jakttryck som följd.
– Det är vi ortsbojägare som drabbas. I dag finns inget samråd. En enskild individ i en sameby kan begära en avlysning och den blir förmodligen beviljad. Jägarkåren har nästan inget förtroende för länsstyrelsen. För att få ett större förtroende måste länsstyrelsen kunna se till allas intressen. Ingen småviltjägare är heller intresserad av att jaga i områden med stora ansamlingar av ren, säger Erik Johansson.

Kiruna kommun, här syns vilka områden som är avlysta för småviltsjakt. Fler kan komma att tillkomma. Foto: Faksimil från länsstyrelsen i Norrbottens hemsida

 

Ordentlig älgjakt

Aslak Allas är ordförande i Talma sameby som fått en ansökan om avlysning beviljad i trakterna av Vuoskkojávri som ligger norr om östra änden av Torneträsk.
– Det är för att vi ska kunna bedriva en ordentlig älgjakt, för annars skrämmer ripjägarna allting. Vi ska pröva i år om det blir bättre. Det här är ett av få ställen där vi inte har upplåtelsejägare på. Här är det nästan bara samebyn som har jakt på älg, säger han.

 

”Det är för att vi ska kunna bedriva en ordentlig älgjakt, för annars skrämmer ripjägarna allting.”

 

Aslak Allas tycker fler ställen borde vara avlysta under älgjakten.

– Det är så mycket störningar. Älgjakten är en viktig del av inkomsten för samebyn, speciellt eftersom rovdjursersättningen stått stilla sedan 1992. Det går inte att bedriva en näring under de förutsättningarna, berättar Aslak Allas.

I bokningssystemet Natureit anges hög renförekomst som skäl till avlysning. Foto: Faksimil från Länsstyrelsen i Norrbottens hemsida

Älgjakt inget skäl

Enligt Nicklas Tuorda, jakthandläggare vid länsstyrelsen i Norrbotten, så ska inte en sameby få en ansökan om avlysning beviljad på grund av älgjakten.
Han har varit i kontakt med Talma sameby och begärt att få ett kartmaterial.

Nicklas Tuorda, jakthandläggare vid länsstyrelsen i Norrbotten. Foto: Lars-Henrik Andersson

– Nu är området bara delvis avlyst, men vi kan kanske snäva ner det ytterligare. Anledningen till avlysningen är att det kommer ren mot spärrstängslet och man vill inte ha renarna skrämda tillbaka, säger Nicklas Tuorda.

 

Har avlysningen något att göra med den stundande älgjakten?

– Nej, de har angett älgjakt också i ansökan. Men vi avlyser inte småviltjakt på grund av älgjakt. I så fall skulle det bli svårt att jaga småvilt ovan odlingsgränsen. Vi har inte avlyst området på grund av älgjakt, vi kommer som sagt korrigera avlysningen ännu mer, säger Nicklas Tuorda.

 

Vi har pratat med Aslak Allas, ordförande i Talma sameby, och det enda skäl han anger är att samebyn vill ha lugn och ro under älgjakten?

– De kanske har olika skäl beroende på vilka personer i samebyn man pratar med. I ansökan som kom in anges älgjakt men det är inte älgjakten vi har som stöd för avlysningen, det är renskötseln, säger Nicklas Tuorda.

Han berättar vidare att länsstyrelsen inte fått in någon ansökan som enbart baseras på att samebyn inte vill ha småviltjägare i området under älgjakten.

Nicklas Tuorda berättar vidare att antalet ansökningar och antalet beviljade avlysningar inte skiljer sig något nämnvärt jämfört med tidigare år.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev