Jägareförbundet Norrbotten tog under tisdagen helikopter till hjälp för att flyga över de marker där fjälljakten stoppats. Ett mindre antal renar observerades. Foto: Anna Geibrink

”Fullt möjligt jaga på Girjas marker”

Länsstyrelsen stoppade småviltjakten på Girjas samebys marker. Detta efter att samebyn hävdat att renen behöver betesro.
Men enligt Jägareförbundet, som flugit över området, är det inte speciellt många renar som är kvar på fjället.
– Det är fullt möjligt jaga där, säger Birgitta Isaksson, Jägareförbundet Norrbotten.

Girjas sameby begärde i slutet av januari att länsstyrelsen med omedelbar verkan skulle avlysa småviltsjakten samt fisket på deras marker i fjällen, söder om Kebnekaise.

Detta på grund av svåra betesförhållanden i byns traditionella vinterbetesland.

”Vi har stora problem med isbildning samt stora snödjup även i fjällregionen. Därför är betesro för renen av största vikt”, skrev samebyns ordförande Mats Berg i ett mejl till länsstyrelsen.

 

Fjälljakten stoppas

Enligt Nicklas Tuorda, jakthandläggare på länsstyrelsen, så har inte fisket blivit stoppat, men däremot jakten. Avlysningen av jakten gäller från 5 februari till den 15 april.

Enligt länsstyrelsens hemsida är området avlyst för att förhindra störning på renar.

Länsstyrelsen har dock inte gjort någon överflygning av området innan man tog beslutet att stoppa småviltjakten. Enligt Nicklas Tuorda berodde det bland annat på dåligt väder. Dock kan det nu bli aktuellt att länsstyrelsen flyger över området.

 

Ville kontrollera

Jägareförbundet Norrbotten har i dag flugit över området. Hans Geibrink, jaktvårdskonsulent och Birgitta Isaksson, ledamot vid länsföreningen, ville kontrollera om de rykten som florerat runt frågan stämmer.

– Det här är en följd av den debatt som varit och den uppretade stämningen. Vi ville se hur det ser ut i området. Vi hade hoppats att vi hade fått se massor med renar och därmed kunna lugna kritikerna, säger Birgitta Isaksson.

Hans Geibrink och Birgitta Isaksson från Jägareförbundet Norrbotten flög under tisdagen över Girjas samebys renbetesmarker söder om Kebnekaise. Ett sjuttiotal renar observerades på 25.000 hektar. Foto: Birgitta Isaksson

Kritisk till beslutet

– Men vi såg endast två ansamlingar med mellan 15-20 renar i varje ansamling och därutöver några enstaka strörenar, så som det brukar se ut. Totalt ett sjuttiotal renar. Vi tycker inte det är fel att samebyn ansöker om att avlysa småviltjakten men vi hade önskat att vi hade sett fler renar. Vi tycker länsstyrelsen hade kunnat göra ett bättre jobb innan de tog beslutet att stoppa jakten och som sagt; vi ifrågasätter inte att samebyn gjorde en ansökan och renarna har det jobbigt just nu i skogslandet säger Birgitta Isaksson.

 

Jakt stör mindre

Birgitta Isaksson säger att det var bra förhållanden för att kunna göra en överflygning och se hur många renar som finns i området.

– Det går definitivt att jaga i området. De renar vi såg var uppe på hög höjd och när man brukar se enstaka renar på sådana ställen så undviker jägarna att störa renen.

Det som också retat jägare är att det inte råder något skoterförbud i området. Bara jaktförbud.

Enligt Mats Berg så beror det på att jägarna söker ripa på de kala fläckarna uppe på hög höjd där renen söker föda.

 

Få renar på kalfjället

Jägareförbundet menar att jakt är möjlig med så få renar i området och att man därmed ifrågasätter länsstyrelsens beslut. Er kommentar till det?

– Jag har väl inga kommentarer om det. Vi ska göra egen flygning med samebyn, säger Nicklas Tuorda.

– Vi har nog inte sett alla renar som finns i området men jag tror inte vi missat några stora ansamlingar. Där jägarna brukar jaga fjällripa är det en normal strörensförekomst, säger Hans Geibrink.

Det aktuella området är drygt 25.000 hektar stort.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev