Fyra samebyar väntas i dag stämma staten och kräva ensamrätt att upplåta småviltsjakten och fisket ovan odlingsgränsen. Foto: Lars-Henrik Andersson

Fyra samebyar stämmer staten – kräver samma rätt som Girjas

I dag väntas fyra samebyar, tre i Norrbotten och en i Västerbotten, lämna in en stämningsansökan mot staten. Samebyarna vill likt Girjas sameby ha ensamrätt att upplåta småviltsjakten och fisket ovan odlingsgränsen.

Det är på DN Debatt som samebyarna Sirges, Baste, Unna Tjerusj och Rans tillsammans med Svenska samernas riksförbund, SSR, skriver att de i dag kommer att lämna in en stämningsansökan mot staten.

Rättsprocesser

I debattartikeln skriver samebyarna att politiken misslyckats och att man därför inte ser någon annan utväg än rättsprocesser mot staten.

Samebyarna anser att det inte verkar finns någon politisk vilja att ”acceptera rättsläget”.

Samtidigt löper snart remisstiden ut för Renmarkskommitténs delbetänkande. I betänkandet finns en idéskiss om att samebyarna har ensamrätt att upplåta småviltsjakten och fisket på statens mark i Lappland.

Tre partier, M, KD och SD reserverade sig mot delbetänkandet.

Politisk ovilja

Trots kommitténs slutsats att samebyarna har ensamrätt att göra sådana upplåtelser, har inget förslag på lagändring lagts fram. Vi konstaterar att det uppenbarligen finns en ovilja från politiskt håll att acceptera rättsläget. En politisk lösning som respekterar Högsta domstolens dom och de samiska rättigheterna verkar vara långt borta.”, skriver samebyarna och SSR på DN Debatt.

Girjas sameby vann 2020 mot staten i Högsta domstolen. Domstolen ansåg att samebyn har ensamrätt att upplåta småviltsjakten och fisket inom samebyns område på statens mark ovan odlingsgränsen.

Ingen ensamrätt

Som en följd av domen tillsatte den dåvarande S-styrda regeringen 2021 Renmarkskommittén med ordförande Eric M Runesson.

Talma sameby har sedan tidigare också stämt staten och kräver likt Girjas sameby en ensamrätt att upplåta jakten och fisket. Där hävdar staten via Justitekanslern, JK, att Talma inte har någon ensamrätt och pekar på att det i området funnits konkurrerande markanvändning.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev