I april mottog Kirunapolisen anmälan om dödshot mot en helikopterpilot i fjällvärlden. Foto: Lars-Henrik Andersson

Dödshot i hårdnande fjällkonflikt

Endast 201 personer har sin huvudsakliga inkomstkälla från rennäringen, samtidigt som samebyarna nyttjar nästan hälften av Sveriges yta. I april polisanmäldes ett dödshot mot en helikopterpilot som transporterar turister i fjällen.
Om detta rapporterar ekonomiska veckomagasinet Affärsvärlden i en granskning av rennäringen, Girjasdomen, den nya konsultationsordningen och Renmarkskommittén.

”Girjasdomen, konsultationsordningen, och Renmarkskommittén som ska ta fram ett förslag till ny renskötsellag. Det rör sig om en HD-dom, en pinfärsk lag och en kommande lag med potentiellt enorma konsekvenser för näringslivet på i runda slängar halva Sveriges yta.

Men det handlar också om några mycket grundläggande frågor: Ska etnicitet bestämma vem som har rätt att ägna sig åt en viss näring? Ska etnisk tillhörighet bestämma vem som har rätt att bruka våra gemensamma marker?”

Så inleds reportaget i tidningen Affärsvärlden, där reportern Annelie Östlund granskat de komplexa frågor som kringgärdar fjällen och rennäringen – frågor som Svensk Jakt tidigare rapporterat om.

 

201 personer

Bland annat har Affärsvärlden tittat närmare på rennäringens ekonomi.

Enligt experter som Affärsvärlden varit i kontakt med krävs det mellan 300 och drygt 500 renar för att en renägare ska få större delen av sin inkomstkälla från rennäringen.

Enligt statistik från Sametinget, som Affärsvärlden hänvisar till, har 201 personer 300 eller fler renar.

Samtidigt beräknas samebyarna nyttja cirka 240.000 kvadratkilometer mark, av Sveriges totala areal 528.000 kvadratkilometer. Detta enligt Sametingets statistik.

 

Dödshot mot pilot och turister

Affärsvärlden rapporterar också om det dödshot mot en helikopterpilot som anmäldes till Kirunapolisen i april i år.

Kommer du tillbaka sätter jag en kula i stjärtrotorn.

Så lät det budskap som framfördes via radio till piloten i en helikopter som transporterade turister upp i fjällvärlden.

”I praktiken handlar det om ett dödshot som fångas upp av inte mindre än tre helikopterpiloter. Stjärtrotorn förhindrar att hela helikoptern roterar runt sin egen axel och sannolikheten är hög att en kula i stjärtrotorn leder till en krasch.
Den som enligt egen utsago är beredd att skjuta ned ett gäng turister, presenterar sig inte. Men personen i fråga är tydlig med att han inte vill se helikoptrar i området – de skrämmer renarna”
, skriver Affärsvärlden.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev