Foto: Olle Olsson

Sameby har för många renar – hotas av nytt miljonvite

Ruvhten sijte sameby har fortfarande för många renar. Nu måste drygt 1 100 säljas eller slaktas – annars utdöms miljonvite.

Det var i oktober förra året förvaltningrätten gav Ruvhten sijte sameby i västra Härjedalen ett föreläggande att slakta eller sälja 2 000 renar. Bakgrunden är att samebyn har tillstånd för att ha 5 000 renar om betet ska räcka till långsiktigt, men Länsstyrelsen Jämtlands kontroller visade att Ruvhten sameby hade över 7 000 renar.

Sveriges radio Jämtland uppger att samebyn hade 569 renar för mycket även i våras och att länsstyrelsen därför utdömde ett vite på 1,4 miljoner kronor. Beslutet överklagades till förvaltningsrätten av samebyn.

Nu menar Länsstyrelsen Jämtland att samebyn fortfarande har för många renar och myndigheten utdömer därför ytterligare ett vite på 2,6 miljoner kronor om inte samebyn slaktar eller säljer drygt 1 100 renar senast i februari nästa år.

Ruvhten sijte har dessutom ännu ett viteskrav på 860 000 norska kronor. I det fallet handlar det om att samebyn olovligt haft sina renar i Norge.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev