Foto: Lars-Henrik Andersson

Markägare vann renbetesmål mot sameby

Ruvhten sijte sameby ska betala omkring en miljon kronor i uteblivna arrendeavgifter till ett stort antal markägare i Härjedalen. Detta efter en dom i Tingrätten i Östersund. Samebyn ska även betala markägarnas rättegångskostnader på 583.162 kronor.

Det är markägarna som stämt samebyn och begärt att det ska fastställas att avtalen är uppsagda. Tvisten handlar om ett snart 50 år gammalt renbetesavtal där samebyn haft rätt att beta med renar på privata marker. Avtalet förlängdes för 20 år sedan men de privata markägarna vill säga upp avtalen eftersom samebyn inte betalat arrendeavgifter på många år.

Samebyn har för många renar – över 2.000 måste slaktas eller säljas

Tingsrätten ger nu markägarna rätt. Domstolen slår också fast att avtalen mellan samebyn och markägarna har upphört att gälla.

Ripjaktbokning stoppad innan jakten hunnit börjat

– Det är en välskriven och välmotiverad dom, säger Eivind Torp, Sameradions juridiska kommentator till radiokanalen som var först att berätta om nyheten.

Vill avlysa jakt

Konflikten har fått stora följder för småviltsjägarna i västra Härjedalen. Ruvhten sijte har endast betesrätt för renarna på sina åretruntmarker och samebyn menar att småviltsjakten omöjliggör att renarna håller sig där. Och om renarna lämnar åretruntmarkerna kan samebyn riskera vitesförelägganden. Därför vill samebyn att småviltsjakten på statens marker inom samebyn ska vara avlyst.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev