Plugga via app i mobilen eller med traditionellt kursmaterial? Förberedelsen inför Jägarexamens teoriprov kan läggas upp på många sätt. Foto: Thomas B Andersson

Så bra är apparna för jägarexamen

Premium

En snabb och billig genväg för att klara jägarexamens teoriprov på första försöket. Så heter det i reklamen för de appar som finns på nätet. Vi har tittat närmare på fyra av dessa.

Att vi människor gärna väljer genvägar för att snabbare komma fram till ett eftersträvansvärt mål är egentligen inte så konstigt. Så gör nog de flesta av oss om bra tillfällen dyker upp.

Och visst låter det lockande när företagen bakom jägarexamensapparna basunerar ut sitt alternativ till det traditionella pluggandet i studiecirklar: ”Skippa tråkiga böcker och dyra lektioner!” ”Vi ger dig alla verktyg för att klara teoriprovet på första försöket!”.

Men vänta lite nu.

Borde vi inte ställa lite extra krav just när det gäller jakt? Det handlar ju trots allt om en allvarlig hantering där vi ska anförtro människor att gå omkring med laddade, dödliga vapen i naturen. Är kvicka genvägar verkligen lämpligt i det sammanhanget?

Titta närmare

Vi bestämde oss för att titta närmare på några av apparna. Vår ingång var kritisk men också med inställningen att det självklart måste få finnas olika vägar att nå fram till ett godkänt examensprov.

För jämförelsens skull började vi med att titta igenom studiepaketet Jägarskolan som ges ut av Jägareförbundet. Det är ett av de vanligaste studiematerialen på marknaden och brukar gås igenom under ett dussin studiekvällar eller några koncentrerade kursdagar.

Intrycket vi får här är att materialet är väl genomarbetat, att fakta är kontrollerad och att prioriteringarna som gjorts känns vettiga i jaktsammanhang.

Skjuta fel djur

Samma intryck går inte att få vid genomgången av den mest omfattande appen vi fann på nätet: Den heter Ta jägarexamen och ges ut av företaget Teoriappar Sverige AB.

Vi behöver inte fördjupa oss särskilt mycket i stoffet förrän vi finner tvivelaktiga eller irrelevanta moment. Ett exempel är frågan: ”Hur länge tror man att tamhöns funnits i och kring människors hem? Svarsalternativ att välja mellan är 80 år, 6.000 år, 60.000 år och 500 år.”

Varför ska en blivande jägare känna till sådant?

En ung jägare som klarat Jägarexamen på sin första smygjakt. Foto: Thomas Andersson

Vi hittar också oprecisa formuleringar som i förlängningen skulle kunna leda till att en ny jägare skjuter fel djur under jakt.

På frågan om när råbocken fäller sina horn får vi veta att november är det rätta svarsalternativet när det borde vara från oktober till januari. Likadant med älgtjurens hornfällning som anges till januari–februari istället för det korrekta svaret november till mars.

Att teoriappar inte är så noga med detaljerna är en genomgående känsla man får. Riktigt allvarligt blir det när vi kommer till de angivna jakttiderna.
Enligt appen är det exempelvis fortfarande tillåtet att jaga alfågel, småskrake, björktrast och ejder (vi går igenom innehållet i december 2021). De flesta någorlunda initierade jägare vet att dessa arter togs bort ur jakttabellen sommaren 2021.

Stämmer inte

I presentationen av appen sägs att denna uppdateras och förbättras varje månad. Och att säkra faktakällor som Naturvårdsverket, Sveriges lantbruksuniversitet, Jordbruksverket och Polisen används.

Det kan inte stämma!

Slutsats

Så vad blir den allmänna slutsatsen – räcker de här fyra apparna för att klara teoriprovet i jägarexamen?

Både ja och nej är vårt svar.

Visst är det möjligt att med lite flyt och tur få godkänt efter att ha gått igenom frågorna i någon av apparna. Men vill du känna dig maximalt rustad och förberedd för att gå ut på jakt blir svaret nej.

Första kursen i Jägarexamen för 40 år sedan i Uppsala. Artikelförfattaren ses i grön tröja till höger. Ur Svensk Jakt nr 9/1981.

För egen del – jag tillhörde den första kullen i landet som tog jägarexamen 1981* – värdesatte jag våra gemensamma studiecirkelkvällar väldigt mycket. Här kunde man ställa frågor till den erfarne kursledaren, diskutera allt möjligt med övriga kursdeltagare och inte minst skaffa sig värdefulla kontakter inför framtiden.

Redan på den tiden var vi kritiska till den tjocka kursboken. Men hur många gånger har jag inte sedan dess använt den som uppslagsverk när man behövt svar på en viktig fråga?

En sak är klar: de appar vi gått igenom på nätet går inte att använda som lika säker kunskapskälla eller referensbibliotek.

Thomas B Andersson

*Jägarexamen infördes först som en försöksverksamhet i Hallands, Uppsala och Västerbottens län. Genomgången jägarexamen blev obligatorisk från 1985 för alla som söker vapenlicens för jaktvapen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay