onsdag 22 maj

Jakt & prylar

Fyra söndagar i rad startade Gustav Öst sin Ingvor på prov, vilket resulterade i tre förstapris. Foto: Privat

Unge Gustav fick en tax – stort engagemang har lönat sig

”Pappas pojke”, Gustav Öst, fick för ett år sedan sin första hund, taxen Ingvor. Året har varit intensivt och engagemanget i hunden lönat sig. Här kan du läsa vad Gustav Öst själv skriver.

Vår solskenshistoria började för cirka åtta år sedan, när jag själv var åtta år.

Jag har alltid varit ”pappas pojke”.  Jag har varit med honom överallt: på jakt, jobb och möten.

När jag var åtta år skulle jag med på mitt allra första älgmöte med älgskötselområdet i Näsinge, Strömstad. Där träffade jag en gubbe som heter Peter Karlsson han var en erfaren jägare och jakthundsägare.

Jag och Peter blev snabbt vänner och våra familjer började umgås med varandra, främst inom jakten med Niklas Karlssons taxar Reeo Flamma och Kjärragårdens Olivia.

Jaktglöd

Jag blev äldre och jaktintresset ökade mer och mer för varje dag. År 2022 började jag med jägarexamen, då 14 år gammal. Jag blev klar med jägarexamen våren 2023.

Valp

I november år 2022 blev jag, mamma och pappa bjudna hem till Peter och Liv ute på Lökholmen för att äta hummer som de hade fiskat. Senare den kvällen sa Niklas, Peters son, att jag skulle få välja en taxvalp i hans nästa valpkull.

Niklas berättade för mig att han fick sin första hund av sin morfar och Niklas bestämde att när han fick tillfälle så skulle han göra samma sak för en ungdom. Han valde mig.

Gustav fick en tax av familjens vänner. Foto: Privat

Jag blev helt i chock och vågade inte tro att det var sant, men våren 2023 kom valpkullen med fyra små korthåriga taxvalpar.

Jag fick åka till Niklas och välja ut min Ingvor, som hon fick heta.

”Guldklimp”

Jag hämtade Ingvor första dagen på sommarlovet då hon var åtta veckor. Hela sommaren 2023 lades på denna guldklimp. Alla i min familj var engagerad i min Ingvor och hon var med överallt. Hela hösten 2023 lades åt skogsträning, jakt.

Första drevet

Plötsligt så drog hon ifrån mig i skogen och jag hörde hennes första drev. Jag satte mig ner och blev tårögd. Hon drev i tio minuter.

Helgerna gick och vi var ute nästan varje helg och släppte. Det är riktigt roligt att se och höra att drevtiderna blir längre och längre. Hennes sista drev säsongen 23/24 var på en timme, och då blev ens hjärta dubbelt så stort.

Nästa utmaning

Dagarna gick och jag beslutade mig för att börja lägga blodspår åt henne. Detta klarade hon galant. Efter tio tillfällen med korta och några längre spår beslutade jag mig att starta henne på anlagsprov. Det gick alldeles utmärkt.

Tre förstapris blev resultatet av de fyra provstarterna för Ingvor. Foto: Privat

Jag ville starta henne på ett spår i öppen klass söndagen därpå, men då sa pappa till mig att ”Gustav vänta med det hon kommer inte klara det”.

Förstapris

Efter lite tjat så ringde jag upp Inger Skoglund i Trollhättan och anmälde Ingvor på ett öppenklass-spår. Det gick alldeles utmärkt och Ingvor fick ett första pris.

Foto: Privat

Fyra söndagar på raken var vi hos Inger i Trollhättan och Ingvor fick tre första pris. Jag var så stolt över Ingvor.

Gryt

Nu planerar jag att träna konstgryt med Reeo Ingvor i sommar. Nu längtar jag till hösten och att öka på injagningen och förhoppningsvis starta på ett jaktprov.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay