EU-kommissionens förslag innebär bland annat att du varken får använda eller bära med dig blyhagelammunition inom 400 meter från en våtmark, som kan vara en mindre bäck. Foto: Lars-Henrik Andersson

S-politiker kritiska till förslag om blyförbud

EU-kommissionens förslag om kraftiga begränsningar för blyammunition kan få stora och negativa effekter för svenska jägare. Det anser de socialdemokratiska EU-parlamentarikerna Johan Danielsson och Erik Bergkvist.

De två socialdemokratiska EU-parlamentarikerna sällar sig till en växande grupp politiker och partier som är kritiska till EU-kommissionens förslag om blyförbud vid jakt i våtmarker.

S-politikerna har ställt frågor till kommissionen där de ifrågasätter det liggande förslaget.

Hotar småviltsjakten

Bland annat vill Johan Danielsson och Erik Bergkvist att kommissionen förklarar om det är meningen att nära nog stoppa all småviltsjakt med hagel i Sverige.

”Sverige har redan ett förbud men förslagets definition av våtmark kommer i praktiken innebära ett totalförbjud med extremt kort varsel. Detta då en så betydande del av Sverige skulle betecknas som våtmark,” skriver Johan Danielsson och Erik Bergkvist.

Ett dråpslag

De är kritiska till att det i förslaget saknas utrymme för en övergångsperiod, och att kommissionen gör en annan bedömning av begreppet våtmark än vad Sverige själva gör.

”Kommissionens förslag om utfasning av bly har ett gott uppsåt men är ett dråpslag mot Sveriges jägare,” skriver Johan Danielsson och Erik Bergkvist.

I ett pressmeddelande förtydligar de båda politikerna sina åsikter.

Inga alternativ

Erik Bergkvist (S).

Erik Bergkvist är tydlig med sina åsikter.

– Det finns idag tyvärr inga bra alternativ till blyhagel. Stålhagel är problematiskt på flera sätt, det ökar andelen skadeskjutna djur, vapenkostnad och vapenslitage ökar kraftigt, och det skulle även innebära problem för exempelvis sågverksindustrin med stålhagel i delar av virket, säger Erik Bergkvist, (S), och fortsätter,

– EU-kommissionen skjuter sig själv i foten om man genomför ett blyhagelförbud.

Frågorna till EU-kommissionen.

Är det kommissionens mening att genomföra ett hårt bly förbud som egentligen de facto innebär nära nog stopp för all småvilt jakt med hagel i Sverige?

På vilka grunder anser Kommissionen sig mer kompetent att avgöra vad som är våtmark i Sverige än medlemslandet Sverige själv?

På vilket sätt anser Kommissionen att förslaget bidrar till en rättvis och stöttande omställning för jägarna, när förslaget i princip saknar en övergångsperiod?

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev