Publicerad 8 mars 2018 - 16:15

Stora flockar av dovvilt är ett problem anser lantbrukare i Södermanland, som får tillstånd till omfattande skyddsjakt. Foto: Martin Källberg

Rörlig belysning används för skyddsjakt på dov

Dovviltet är ett stort problem anser lantbrukare i Södermanland. För att minska skadorna har länsstyrelsen i tre fall gett tillstånd till skyddsjakt under hela dygnet. Rörlig lampa får användas och även hindar har fått skjutas.

För att minska skadorna har länsstyrelsen i Södermanland sedan årsskiftet i tre fall beviljat skyddsjakt där rörlig belysning och jakt dygnet runt är tillåten.

En fjärde ansökan är under beredning.

 

Dovhjort ses som skadedjur

Det är tre lantbrukare i Nyköpings kommun som fått tillstånd till skyddsjakt efter att stora flockar med dovvilt söker sig ut i deras höstsådda fält.

Det hjortarna inte äter upp trampar de istället sönder.

Trots försök att skrämma hjortarna har djuren kommit tillbaka.

– Djuren kommer ut på åkrarna efter mörkrets inbrott. Det är cirka 150-200 dovhjortar på åkrarna varje natt, utom då man skjutit, skriver en av lantbrukarna.

Länsstyrelsen i Södermanland har beviljat skyddsjakt på både kalvar, hindar och spetshjortar. I de tre fall som redan är beviljade under januari och februari i år har myndigheten givit tillstånd till skyddsjakt på totalt 80 dovvilt.

Markägarna uppmanas att använda alla möjligheter att skrämma bort djuren. Vid varje jakttillfälle får endast ett djur fällas.

 

Samordnad skyddsjakt

En fjärde ansökan har kommit in från markägare i Flen. Där vill lantbrukarna ha samordnad skyddsjakt för att skjuta både dov, kron och vildsvin.

– På de berörda fastigheterna och deras närområde finns onormalt stora viltstammar av framför allt dovvilt och vildsvin, skriver markägarna i sin ansökan.

Deras bedömning är att det finns mellan 200 och 400 dovvilt per 1000 hektar i det aktuella området. De pekar i sin ansökan på att det under jakttid sker en omfattande utfodring av dovvilt och vildsvin, men att den upphör när jakttiden är över.

– Skadorna av dovvilt och vildsvin ökar då markant, skriver lantbrukarna i Flens kommun.

Markägarna i Flen vill skjuta 50 dovvilt, 50 vildsvin och fyra kronvilt från februari fram till den sista maj på en sammanlagd yta av 1.600 hektar. Den odlade arealen i området är 350 hektar.

Skribent

Boo Westlund

boo.westlund@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram