Förvaring i annan bostad utan tillstånd innebär att mannen förlorar sina vapenlicenser. Beslutet har prövats av förvaltningsdomstolen i Luleå. Foto: Lars-Henrik Andersson

Renskötande same förlorar sina vapen

En renskötande same med bostadsort i Västerbottens län förlorar rätten att inneha vapen. Vid en kontroll hade mannen ett av sina vapen i renskötarbostaden i Norrbotten, vilket enligt polisen och förvaltningsdomstolen bryter mot vapenlagen.

Mannen har hävdat att han i sitt arbete som renskötare behöver jaktvapen. Jakt är också en del av samebyns verksamheter. Vid en poliskontroll förvarade han ett av sina vapen i ett godkänt vapenskåp i sin renskötarbostad, där han och hans familj bor under renskötararbetet.

 

Känner sig diskriminerad

Enligt mannen har det inte förelegat risk för att någon obehörig skulle komma åt vapnet. Han hänvisar också till renskötseln särskilda förutsättningar, och hävdar att han bedöms hårdare än exempelvis utländska jägare vid förvaring under jakt.

Mannen hävdar att det är diskriminerande och saknar stöd i lagen.

Polisens beslut har överklagats och nu också prövats av förvaltningsrätten i Luleå. Där har polismyndigheten hållit fast vid sitt beslut. Mannen har inte följt bestämmelserna i vapenlagen. Vapnen ska enligt polisen förvaras på en för polisen känd plats, och i det här fallet handlar det inte om tillfällig förvaring vid jakt eller resa.

 

Saknade tillstånd

Förvaltningsrätten konstaterar att mannen saknade tillstånd att förvara vapen i sin renskötarbostad. Han har inte haft omedelbar kontroll över sina vapen och det är då en överträdelse av förvaringsbestämmelserna. Förvaltningsrätten går därför på polismyndighetens linje och avslår överklagandet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev