Publicerad 22 september 2022 - 09:06

Snart får vi veta hur många vargar som får fällas vid licensjakten som drar igång 2 januari nästa år. Foto (i hägn): Olle Olsson

Rekordstor vargstam – snart vet vi om även jakten utökas

Snart är det dags för beslut om kommande licensjakt på varg. Det här är förutsättningarna som gäller när länsstyrelserna i Mellansverige ska fatta beslut om jakt.

I grova drag har den skandinaviska vargstammen haft en årlig ökning sedan 1990-talet. Den senaste vintern var den skandinaviska populationen för första gången sedan vargens återkomst över 500 individer i storlek, varav 460 i Sverige.

Flera vargrevir delas med Norge men senaste vintern hade Sverige 46,5 familjegrupper, alltså föräldradjur med valpar, enligt genomförd inventering. Av dessa fanns 41,33 av familjegrupperna i det mellersta rovdjursförvaltningsområdet som stäcker sig från Gävleborg i norr till Västra Götaland i söder.

Så stor är vargstammen enligt inventering – Naturvårdsverket ser problem

Det är också i det här området jakt på varg kommer bedrivas kommande vinter.

 

Högre än golvet

Efter inventeringen har det fötts valpar i ett stort antal revir.

Riksdagens golv för vargstammen är 170–270 vargar. Naturvårdsverket har därefter höjt golvet till 300 vargar. Oavsett vilket som egentligen är golvet står det utom allt rimligt tvivel att vargstammen i dagsläget är betydligt högre.

 

Populationsutveckling av varg åren 1999 till 2021 för den skandinaviska populationen (svart), den svenska delpopulationen (blå) samt den norska delpopulationen (röd). Populationsstorleken per 1 oktober för respektive år inkluderar funna levande och döda vargar under inventeringssäsongen, 1 oktober–30 mars. Källa: Skandulv

Varje år får forskarna i Skandulv ett uppdrag av Naturvårdsverket att ta fram en beräkning på hur många vargar som ska få skjutas vid kommande jakt.

Forskarna utgick i sin beräkning från att vargstammen den 1 oktober i höst är 419 vargar. Alltså färre (!) vargar än vad som hittades vid vinterns inventering, och trots att nya vargvalpar fötts efter att inventeringen avslutades. Forskarna tillade dock att 419 vargar är ett medelvärde där stammens storlek beräknas vara någonstans mellan 329 och 530 vargar.

Forskarrapport avslöjar: Så många vargar kan skjutas kommande vinter

”Utrymmet för viss jakt under hela perioden 1 maj 2022 till 30 september 2023 finns därmed. Modellens prognos för 1 oktober 2023 visar att risken för att hamna under 300 individer är tio procent för ett totalt uttag på 84 individer”, står det i forskarnas beräkning.

 

Maximalt 84?

Enligt den metodik som Naturvårdsverket har valt ska maximalt 84 vargar skjutas vid kommande licens- och skyddsjakter för att risken ska vara mindre än tio procent att vargstammen sjunker under 300 individer.

Naturvårdsverket chockhöjer vargstammen

Men nytt för i år är att Naturvårdsverket anser att det ändå finns utrymme att besluta om större uttag vid licensjakten på varg den här gången än tidigare år. ”På motsvarande sätt som har konstaterats vid licensjakt på björn kan en fritt växande vargstam medföra ökande skaderisker”, skrev Naturvårdsverket i sitt delegeringsbeslut om vargjakt till Mellansveriges länsstyrelser.

De får besluta om vargjakt – Naturvårdsverket öppnar för ökat jaktuttag

Naturvårdsverket skriver även att myndighetens bedömning är att ett större uttag av varg än tidigare är möjligt utan att det ”ska få en betydande negativ inverkan på stammens struktur.”

Webb-tv: Så har vargstammen och dess säkerhetsnivåer vuxit

I dag, torsdag, väntas länsstyrelserna fatta beslut om licensjakt på varg. Då får vi också svart på vitt om myndigheterna kommer öka avskjutningen.

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram