Vildsvinsstammen har redan minskat i landet. Nu vill regeringen att den minskas ytterligare.

Vildsvinsstammen har redan minskat i landet. Nu vill regeringen att den minskas ytterligare. Foto: Anders Jarnemo

Regeringens uppdrag: Minska vildsvinsstammen

Regeringen vill att det tas fram en plan för hur vildsvinsstammen kan minska utifrån lokala och regionala behov. Det är Naturvårdsverket som får uppdraget, som ska vara redovisat i år.

– Dagens beslut är viktigt, både med hänsyn till eventuella utbrott av afrikansk svinpest och till de skador en tät vildsvinsstam orsakar i jordbruket och trafiken. Genom det här uppdraget vill regeringen snabbt få fram fler förslag på effektiva verktyg, däribland hur incitamenten till jakt kan öka, säger landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) i ett pressmeddelande.

I uppdraget ingår flera deluppdrag, bland annat att analysera hjälpmedel för att underlätta vildsvinsjakt, ta fram en metod för att uppskatta hur stor vildsvinsstammen är i Sverige samt dokumentera erfarenheter av fångstredskap som användes vid jakt efter vildsvin under höstens utbrott av afrikansk svinpest.

Naturvårdsverket ska även ge förslag på möjliga åtgärder för att öka incitamenten att bedriva vildsvinsjakt och ta fram underlag för bedömning av behov av att minska vildsvinsstammen lokalt eller regionalt samt åtgärdsplan för genomförandet.

Delar av uppdraget ska redovisas 30 juni respektive 31 oktober i år.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev