Minkfarmare erbjuds nu ekonomiskt stöd för att avveckla sin verksamhet. Foto: Kenneth Johansson

Regeringen vill förbjuda minkuppfödning

Regeringen satsar 180 miljoner kronor för att avveckla den svenska minkuppfödningen. Samtidigt tillsätts en utredning om att förbjuda pälsdjursuppfödning i Sverige.

På sin hemsida skriver regeringen att 180 miljoner kronor finns tillgängliga under 2024 och 2025 och att syftet är att stötta de företag som frivilligt avvecklar sin minkuppfödning för pälsproduktion.

Till Sveriges radio Blekinge säger intresseorganisationen Svensk minks vd, Jörgen Martinsson, att näringen länge kämpat i motvind och han och uppfödarna anser att regeringens lösning är genomarbetad och rimlig.

– Jag skulle bli förvånad om inte alla tar erbjudandet, säger Jörgen Martinsson.

Planerad avveckling

Enligt uppgift finns det cirka 20 minkföretagare i landet, som alltså kan komma att ersättas för att avveckla sin verksamhet.

En uppsida av regeringens initiativ är att djurrättsterrorister inte längre kan släppa ut tusentals minkar i naturen, där de är till stor skada för djurlivet.

– Detta ekonomiska stöd kommer möjliggöra för minkföretag att på ett planerat och ordnat sätt avveckla sin verksamhet, säger landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Totalt förbud

Samtidigt som en förordning tas fram för att reglera ersättningen till minkfarmarna, inleds ett arbete med att se över djursskyddslagstiftningen. Syftet är att utreda en ändring av djurskyddslagen som innebär ett förbud mot pälsdjursuppfödning i Sverige.

Ersättningen till minkfarmarna kommer genom en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev