”Trollkarlen staten har gett länsstyrelser och Naturvårdsverket samt miljörörelsen lagligt utrymme att härska över i princip allt som rör jakt och viltvård.” Foto: Martin Källberg

Debatt: ”Markägare och jägare har förlorat makten över jakten”

Det är inte bara Miljöpartiet som ska bära sotdräkten för det som drabbar jakten och jägarna, även om det finns förklaringar till detta. Genom en omfattande reglering av jakten är det nu andra än jägare och markägare som bestämmer.

Sverige har lyckats med det som ingen annan stat har lyckats med. Detta genom omfattande reglering av all jakt och rätten att jaga på sin egen mark. Markägaren styr inte över frågan längre.

Trollkarlen staten har gett länsstyrelser och Naturvårdsverket samt miljörörelsen lagligt utrymme att härska över i princip allt som rör jakt och viltvård.

Jag säger tyvärr, för när det kommer till de stora skogs- och markägarna gagnar all skärpning av regelverk och lagar bara deras intresse att minimera möjligheterna att jaga för alla.

 

Områden minskas

I flera år har representationsområden med lyxiga byggnader etablerats på skogsbolagens marker. För jägarkåren är det svårt att förstå dessa helt obegripliga beslut från bolagen. Tankarna går ofta till vilka beslut som stöds av företagsledningen.

Bolagens jaktansvariga minskar jaktområden med motivering att fler ska erbjudas mark och att fler djur ska skjutas, men ingen har visat på att något sådant blivit resultatet.

 

Gå samman

Ska jägarkåren lyckas med ambitionen övertyga staten att jägare och markägare är de som kan viltvård och vet hur viltstammen ska skötas, måste nog jägarorganisationerna söka samverkan med de stora markägarna.

Kan man förenas i att nuvarande regelverk för jakt och viltvård avregleras innebär det att myndigheternas makt och möjligheter begränsas.

I dagsläget styr politiken med osynlig järnhand sina tjänstemän och ingen av dessa opponerar sig mot att gå beslutsfattarens ärenden. Även om det nu inte får finnas sådana kopplingar. Men tro mig som tjänsteman – det förekommer allt oftare än många tror.

 

Sören Lanner

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.