Ett förändring av jaktförordningen öppnar för licensjakt på gråsäl. Foto: Martin Källberg

Regeringen öppnar för licensjakt på gråsäl

Regeringen öppnar nu för licensjakt på gråsäl. Regeringen har under dagen tagit beslut om ändringar i jaktförordningen som ger Naturvårdsverket rätt att besluta om jakt.

Samtidigt får Havs- och vattenmyndigheten i uppdrag att tillsammans med Naturvårdsverket se över förvaltningsplanen för gråsäl med förslag om åtgärder för att skydda torskbestånden.

Ändringarna i jaktförordningen är tidsbegränsade och börjar gälla från den 29 november i år och fram till den 1 januari 2022, om inte en vetenskaplig utvärdering visar att regeringen bör förlänga möjligheten att besluta om licensjakt.

 

Naturvårdsverket fattar beslut

Det är nu upp till Naturvårdsverket att avgöra om det blir licensjakt på gråsäl.

– Situationen för Östersjötorsken är allvarlig och vi behöver se över alla våra verktyg för att skydda beståndet. Därför har regeringen idag beslutat om att öppna upp för licensjakt på gråsäl. Samtidigt är det nödvändigt att vi utforskar fler möjliga åtgärder, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson.

En reviderad förvaltningsplan för gråsäl ska redovisas den 29 november 2019. Förslag på åtgärder för att skydda bestånden av torsk ska redovisas senast den 1 juni 2020. En vetenskaplig utvärdering av eventuell beståndsreglerande jakt på gråsäl ska redovisas senast den 1 juni 2021.

 

Positivt besked

– Beslutet är positivt och förhoppningsvis blir det här bra, säger Hans Geibrink, jaktvårdskonsulent i Jägareförbundet Region Norr.

– Det öppnar för en förvaltning av sälstammen, där regeringen också måste se över förbudet mot handel med sälprodukter.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev