Det är en självklarhet att fällt vilt ska kunna tas tillvara, så även säl, anser Jägareförbundet Norrbotten. Foto: Mostphotos

Vill tillåta försäljning av sälkött

Enligt EU-regler är det förbjudet att sälja kött eller skinn från säl. Men när riksdagen nu förelagt regeringen att införa licensjakt på säl, vill Region Norrbotten att det ska bli tillåtet att göra de skjutna sälarna till en handelsvara, rapporterar SVT Nyheter.

Svensk Jakt Publicerad 11 juni 2019 - 15:45

För tio år sedan införde EU ett förbud mot att sälja sälarnas kött och päls. Men handel med sälprodukter har väckts till liv, bland annat av Region Norrbotten.

– Att skjuta djur utan att ta tillvara på kroppen är inte försvarbart och inte god viltvård. Historiskt sett har skinn, päls, kött och fett varit en handelsvara, säger regionrådet Nils-Olov Lindfors (C) i ett pressmeddelande, skriver SVT Nyheter.

Region Norrbotten har lyft frågan vidare inom regionnätverket Östersjökommissionen. Anledningen är att man hoppas på att kunna få ett större gensvar från EU om det kommer via kommissionen.

”Ett bra initiativ av regionen som vi hoppas väcker liv i frågan på allvar hela vägen in i EU-korridorerna”, skriver Jägareförbundet Norrbotten i en kommentar på sin Facebooksida.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram