Regeringen öppnar för en förändring i jaktförordningen som tillåter licensjakt på säl. Beslutet väntas inom några veckor.
Foto: Johan Bjurer / Mostphotos

Öppnar för licensjakt på gråsäl

Premium

Regeringen öppnar för licensjakt på gråsäl.
– Ett mycket positivt och välkommet beslut av regeringen, säger Bo Sköld, generalsekreterare i Svenska Jägareförbundet.

TEXTEN HAR UPPDATERATS. Regeringen har beslutat att tillfälligt ändra i jaktförordningen för att göra det möjligt att införa licensjakt på gråsäl. Ändringen är tidsbegränsad fram till den 1 januari 2022, och ska under den perioden utvärderas för att se om det ur ett vetenskapligt och ekosystembaserat perspektiv kan fastställas tydliga effekter av en beståndsreglerande jakt.

Beslutet tas inom några veckor för att minska de allvarliga problem som växande sälbestånd orsakar fiske och miljö, där tidigare beslut om skyddsjakt inte har klarat av att reglera  sälstammarna.

– Därför måste sälen förvaltas mer aktivt för att bland annat skapa förutsättningar för ett kustnära fiske, säger Bo Sköld på förbundets hemsida.

 

Förbud måste hävas

Reglerna för skyddsjakt har återkommande förändrats i ett komplicerat regelverk, och en av de stora stötestenarna är förbudet mot handel med sälprodukter. Där menar Jägareförbundet att regeringen måste fortsätta driva på för en öppning med möjlighet att sälja sälprodukter.

– Detta förbud gör det omöjligt för jägare att sälja kött, skinn, sälolja eller andra produkter. Vi ser ett behov av att regeringen tillsammans med andra länder och aktörer driver den här frågan i EU och arbetar för att häva detta förbud. Då försvinner alla begränsningar för att skapa en sund viltförvaltning av sälen, avslutar Bo Sköld.

 

Driver frågan

I en kommentar i Sveriges Radio säger landsbygdsminister Jennie Nilsson, (S), att antalet gråsälar är ett stort problem.

– Det finns väldigt mycket gråsäl, säger Jennie Nilsson.

– Det sprider parasiter, man äter samma föda, säl äter väl också torsk till viss del.

I maj uppmanade riksdagen regeringen att införa licensjakt på säl. Tillkännagivandet hade stöd av av Moderaterna, Sverigedemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev