Regeringen har fortsatt förtroende för Svenska Jägareförbundets arbete
Regeringen beslöt under måndagen att bevilja Svenska Jägareförbundet bidrag ur viltvårdsfonden för förbundets fortsatta arbete med att leda och organisera delar av jakten och viltvården. Ett utpekat område är det fortsatta arbetet med vildsvinsförvaltningen.
Regeringen beviljar Svenska Jägareförbundet drygt 52 miljoner kronor ur viltvårdsfonden fördelat på ett antal utpekade verksamhetsområden, där förbundet på begäran ska bistå Naturvårdsverket med stöd och underlag i jakt- och viltförvaltningsfrågor.
Allt utom varg
Det rör arbetet med viltkött, rovdjur som björn, järv, lo och kungsörn – men inte varg.
I klövviltsförvaltningen ska förbundet föreslå operativa åtgärder och lämpliga strategier.
– Våra förslag när det gäller vildsvinsförvaltningen har lyfts fram, och det gäller även förvaltningen av hjort, både dov och kron, säger Magnus Rydholm, Svenska Jägareförbundets kommunikationschef.
Förbundet ska även medverka vid myndigheters behov av snabb mobilisering, vilket bland annat sker i Jämtland där Jägareförbundet hjälper SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, med insamling av prover för att lokalisera djur om kan vara smittade av CWD, chronic wasting disease.
Ettårigt beslut
Regeringens beslut är ettårigt och följer i stort tidigare års beslut som rör det allmänna uppdraget.
– Det är positivt att regeringen befäster att förbundet ska leda och organisera delar av jakten och viltvården, och lyfter fram det förbundet gör, säger Svenska Jägareförbundets generalsekreterare Bo Sköld i en kommentar.
Viltvårdsfonden
Det statliga jaktkortet, även kallad viltvårdsavgiften som samlas i viltvårdsfonden, tillkom år 1938 och är en fastställd avgift som samtliga jägare ska betala varje år. Avgifterna samlas in av Naturvårdsverket och bildar Viltvårdsfonden som förvaltas av Kammarkollegiet. För närvarande är viltvårdsavgiften 300 kronor per jaktår, vilket omfattar tiden 1 juli – 30 juni.
Källa: Naturvårdsverket
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.