Nu har regeringen kommit med ett förslag till anpassningar i vapenlagen utifrån EU:s vapendirektiv. Foto: Lars-Henrik Andersson

Regeringen föreslår ändringar i vapenlagen

Regeringskansliet skriver i ett pressmeddelande att regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag på de ändringar som krävs för att genomföra 2017 års ändringsdirektiv till EU:s vapendirektiv.

I pressmeddelandet skriver man att den svenska regleringen av skjutvapen och ammunition håller en internationellt sett hög skyddsnivå och uppfyller i många avseenden redan de krav som ställs i ändringsdirektivet. Det är dock nödvändigt att genomföra vissa ändringar i vapenlagstiftningen, men även i krigsmateriellagstiftningen och i lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Förslagen innebär bland annat att kraven på märkning och registrering utökas, att vapenmäklarverksamhet regleras på samma sätt som vapenhandlarverksamhet, att löstagbara magasin av en viss storlek regleras och att innehavstillstånd för vissa skjutvapen som huvudregel tidsbegränsas.

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 augusti 2019, enligt pressmeddelandet.

Förslaget kan laddas ner här.

 

Proposition till riksdagen

Efter att lagrådet har kommit med sina synpunkter på förslaget, ska regeringen komma med en proposition till riksdagen. Tidigare har med små variationer samtliga oppositionspartier på den borgerliga sidan uttryckt att man inte accepterar en överimplementering av direktivet. Det vill säga att regeringen försöker få till större förändringar av vapenlagen än vad EU kräver.

Svensk Jakt återkommer med en utförlig artikel.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev