Utredaren ska föreslå hur ändringarna i EU:s vapendirektiv ska genomföras, utan att ”i onödan försvåra för legala vapeninnehavare som jägare och sportskyttar”. Foto: Lars-Henrik Andersson

Utredare ska se över vapenlagstiftningen

Regeringen beslutade på torsdagen att ge en särskild utredare i uppdrag att föreslå hur ändringarna i EU:s vapendirektiv ska genomföras på en miniminivå.

Till utredare har tidigare lagmannen Stefan Strömberg utsetts.

Han ska se över vapenlagstiftningen i syfte att skapa ett regelverk som inte i onödan försvårar för legala vapeninnehavare som jägare och sportskyttar, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Strömberg kommer att biträdas av en parlamentarisk referensgrupp.

 

Har stämts

Morgan Johansson, (S).

Sverige har inte fullt ut genomfört ändringarna i EU:s vapendirektiv. EU-kommissionen beslutade därför i februari 2022 att stämma Sverige i EU-domstolen. Regeringen har tidigare lagt fram förslag på genomförande av direktivet som har röstats ner av riksdagen.

– För att undvika att Sverige ska behöva betala höga belopp i böter hoppas jag att vi nu tillsammans med oppositionspartierna ska kunna få reglerna på plats så snabbt som möjligt, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson i pressmeddelandet.

 

Lämna förslag

Utredaren ska bland annat analysera behovet av och lämna förslag på författningsändringar som är nödvändiga för att genomföra ändringarna i EU:s vapendirektiv på miniminivå.

Han ska även ta ställning till om vapenlagstiftningen behöver förenklas eller ändras för att inte vara onödigt betungande för legala vapeninnehavare och lämna nödvändiga författningsförslag.

 

Klart i november

Uppdraget ska redovisas i två delar där genomförandet av vapendirektivet ska redovisas senast den 11 november i år och uppdraget i övrigt senast den 10 november 2023.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev