Kritiken är hård, men landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) backar inte i beslutet om ripjakten. Foto: Lars-Henrik Andersson

Regeringen backar inte om den kortade ripjakten

Premium

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) står fast vid beslutet att korta vinterjakten på ripa i fjällen. Detta trots omfattande kritik från de egna S-leden, oppositionen och kommunerna i Norrbotten.

Lars-Henrik Andersson Publicerad 19 maj 2021 - 14:48

Regeringens beslut att korta jakttiden på ripa ovan lappmarksgränsen har mött stark kritik. Både från LO-facken i Kiruna och det Socialdemokratiska partiet i Kiruna. Dessutom är Jägareförbundet kritiskt och ripforskare är oförstående till beslutet.

 

Kommuner i norr rasar mot nya jakttider på ripa

Riksdagsfråga

Oppositionen har också kritiserat beslutet och ställt frågor till ministern. Jennie Nilsson har nu svarat på de skriftliga frågorna hon fått av riksdagsledamöterna Peter Helander (C), Kjell-Arne Ottosson (KD) och Mattias Karlsson (M):

”Det är en stor översyn och i ett beslut som detta är det många olika och ibland vitt skilda intressen som ska tillgodoses. När det gäller ripjakten kan jag konstatera att remissinstanserna tyckt olika och att flera remissinstanser bl. a. har förordat både en senare jaktstart och tidigare jaktslut i syfte att skydda populationerna av de båda arterna av ripa.”

Jennie Nilsson tycker att regeringen har nått en bra balans mellan de olika intressen som måste vägas in.

”Överlag har processen när det gäller jakttider varit bra och rigorös.”

 

Det mullrar i LO-leden mot den kortade ripjakten

Hård kritik

Claes Nordmark , tidigare politisk sakkunnig hos förre landsbygdsministern Sven-Erik Bucht, är numera socialdemokratiskt kommunalråd i Boden.

Han är starkt kritisk till regeringens beslut vad gäller jakttiderna för ripa. I egenskap av ordförande för Norrbottens Kommuner, uttalande han sig nyligen i frågan:

– Det saknar vett och sans att regeringen har gått emot Naturvårdsverkets och Länsstyrelsen Norrbottens rekommendationer och förkortar ripjakten med en månad i Norrbotten och Västerbotten, säger Claes Nordmark och fortsätter:

– Att utan hållbar grund ändra i jakttiderna visar på stor oförståelse för ripjaktens betydelse och regeringen måste omedelbart korrigera det felaktiga beslutet.

 

Landsbygdsministern kallas till riksdagen om ripjakten

Ståndfast

Jennie Nilsson verkar, av svaret att döma till de tre riksdagsledamöterna, inte vilja ändra beslutet.

Peter Helander har även kallat landsbygdsminister Jennie Nilsson till miljö- och jordbruksutskottet med anledning av att regeringen fattat beslut om att förkorta vårvinterns jakttid på ripa. Att kalla ministern till utskottet stöds även av M och KD och nu bereds frågan av presidiet i utskottet, uppger Helander.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev