Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S). Foto: Lars-Henrik Andersson

Regeringen analyserar nu Girjasdomen

Premium

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) säger att Girjasdomen nu ska analyseras. Och att den kommer få konsekvenser. Riksdagsledamoten Isak From (S) är bekymrad och befarar ökade spänningar ovan odlingsgränsen.

– Domen kommer få konsekvenser, både för de som är med i samebyar och de som inte är det och för jägare och fiskare. Frågan är inte så enkel att det handlar om staten kontra samer. Det är en fråga som får olika konsekvenser. Det finns många hänsyn som väldigt aktsamt och noggrant måste vägas mot varandra, säger Jennie Nilsson precis efter en avslutad debatt i riksdagen.

Hon säger vidare att det handlar om en komplicerad rättslig process.

– Det är för tidigt att svara på vilka konsekvenserna blir. Samtidigt är det en prejudicerande dom.

På frågan om regeringen skulle ha agerat politiskt och försökt lösa frågan den vägen, säger hon:

– Det är ett väldigt komplicerat rättsläge. Det är bra att vi har ett domslut som klargör vissa delar av rättsläget och vad det är vi behöver förhålla oss till. Jag tycker vi hanterat frågan väldigt bra och vi har säkerställt att reda ut ett oklart rättsläge. Nu har vi fått en dom och nu ska vi analysera vad den innebär, säger Jennie Nilsson.

 

”Uppkommer nya frågetecken”

Isak From (S), riksdagsledamot från Västerbotten:

– Domen var tydligare än jag hade trott och den tar utgångspunkt i gammal hävd på ett sätt som jag inte förväntade mig. Jag trodde man skulle hänvisa till rennäringslagen, men det gör man inte utan hänvisar till gammal hävd vilket gör att det uppkommer nya frågetecken. Jag är väldigt rädd för att det här ökar spänningarna ovan odlingsgränsen i fler samebyar. Mycket hänger nu på hur samebyarna kommer hantera det här.

 

Riksdagsledamot Isak From (S) från Västerbotten. Foto: Lars-Henrik Andersson

Enligt Isak From är det avgörande hur Girjas nu agerar – om man kommer att göra som tidigare sagts, det vill säga att ge lokalbefolkningen möjlighet att jaga.

– Gör man det på rätt sätt kan det kanske bli bra, men det kommer ställas fler frågetecken. Jag tror att regeringen måste göra en utredning av hur man ska hantera den prejudicerande delen av domen, säger Isak From och fortsätter:

– Jag har idag för de ledamöter som kommer från Skåne förklarat att om man går på det här med urminnes hävd, så har danskarna rätt att plocka jordgubbar i Skåne och norrmännen har rätt att jaga fritt i Jämtland. Det här ställer nya frågor som måste belysas.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev