Publicerad 6 maj 2014 - 14:54

Rättsfall om kniv i bil påverkar jägare

Så här får det inte se ut, enligt svenska domstolar. Foto: Jan Henricson

Skogsägaren Wincent Kvarnrud, 70, var på väg för att laga en skogsmaskin när han stoppades i en poliskontroll. I bilen hade han en kniv i bagageutrymmet och en i bildörrens sidoficka. Nu har två instanser dömt honom för brott mot knivlagen. Om HD väljer att ta upp den överklagade domen får det stor betydelse, bland annat för jägare.

För tidningen ATL berättar Wincent Kvarnrud den smått häpnadsväckande historien om vad som hände den 12 februari 2012, när han med bilen full av verktyg var på väg till sitt skogsskifte utanför Mariestad för att reparera en skogsmaskin.

Ett verktyg
Han stoppades av polis som ansåg att han kört för fort på en 70-väg. När Kvarnrud inte höll med om det uppstod diskussion, och när polisen såg att det låg en kniv i bildörrens sidoficka kom saken att handla om något helt annat.
När patrullen också hittade en kniv i bagageutrymmet tillsammans med diverse verktyg, upprättades en anmälan om brott mot knivlagen.
Wincent Kvarnrud försökte förklara för polisen att han behövde knivarna. Dels för att skära av trasiga hydraulslangar, dels för att kunna avliva trafikskadat vilt.
Men det hjälpte inte. Saken gick vidare till åtal och Kvarnrud har nu dömts för brott mot knivlagen, först av Skaraborgs tingsrätt och senare av Hovrätten i Jönköping.
Den senare instansen sänkte i och för sig böterna med tusen kronor och häver beslaget på kniven som låg i bagageutrymmet, men att ha en kniv i sidofickan på dörren är brottsligt, enligt domstolarna.

HD-utslag prejudicerande
Domen är överklagad till Högsta Domstolen och tas målet upp där kan utslaget få stor betydelse, inte bara för skogsägare utan också för jägare, fiskare, hantverkare och andra som bär kniv till vardags därför att de måste.
Lagen är för luddig, enligt Wincent Kvarnrud:
– Den måste förtydligas. Jag är inte kriminell eller känd av polisen sedan tidigare, som det brukar heta. Men jag behandlas som kriminell för att lagen är luddig, säger han till ATL som förklarar domstolarnas utslag med att den som har fog för att ha kniv med sig i bilen måste ha den nedpackad i bagageutrymmet när bilen färdas på allmän väg eller plats.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Delar av jägarnas pengar i Viltvårdsfonden ska upphandlas från och med 2022. Tycker du att det är det ett bra beslut av regeringen?

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram