Jägareförbundet Värmland bjöd på tisdagen in politikerna på Värmlandsbänken till en diskussion. Foto: Marcus Nyberg

Politiker till svars om varg: ”Vi har misslyckats”

Politiker i Värmland ställdes till svars vad gäller vargpolitiken när Jägareförbundet anordnade välbesökt möte.

Riksdagsvalet 2022 kommer allt närmare och med anledning av det bjöd Svenska Jägareförbundet Värmland in in politikerna på Värmlandsbänken till en diskussion. Det var tydligt att det inte var någon debatt utan mer ett försök att tydliggöra organisationernas ståndpunkter och visa på en enhetlig syn vad gäller vargfrågan i Värmland.

 

Möjlighet att redovisa

– Vi vill visa och tydliggöra för våra politiker hur många som påverkas av deras arbete och beslut vad gäller vargpolitiken. Det var därför viktigt att många berörda föreningar och förbund kunde vara på plats, säger Anders Olsson, ordförande Svenska Jägarförbundet Värmland.

Partiledarna om vargarnas antal

Syftet med mötet var även att ge de lokala värmländska riksdagspolitikerna en möjlighet att redovisa vad respektive parti vill uppnå inom rovdjurspolitiken och då främst vargfrågan under den kommande mandatperioden.

 

Mer resultat

Frågorna var många och det var inte bara jakten som var i fokus. Representanter för fåravelsförbundet efterlyser mer resultat av arbetet som bedrivs annars är det ingen mening att ha fårbesättningar.

Samtliga politiker fick även känga:

– Nu är det valår och då har ni vaknat.

 

Självkritisk

Värmlandsbänken är i många fall överens och säger att de jobbar tillsammans i många frågor. Men de vill ha mer genomslag när besluten tas.
Åsikterna var många men diskussionerna stack inte iväg i alltför höga tongångar.

Partiledarna om vargstammens koncentration

Mikael Dahlqvist från Socialdemokraterna är självkritisk till hur hans parti har skött rovdjursfrågan.

– Vi har misslyckats med politiken. I min hemkommun, Hagfors, är det nu färre jakthundar och det är en effekt av vargstammens utbredning i Värmland. Ingen vågar släppa sin hund i reviren. Stammen är för stor och måste minska, men Regeringen har nu tagit ett antal steg för att det ska bli fallet, säger Mikael Dahlqvist.

 

Våga ta striden

Kristdemokraternas Kjell-Arne Ottosson vill se mer lyhördhet.

– Det måste lyssnas mer på de som är berörda av vargar och vi måste sluta att gömma oss bakom EU. Vi måste våga ta striden angående vår vargförvaltning. Dessutom måste tydligare regleringsbrev bli verklighet där vargen nämns, säger Kjell-Arne Ottosson.

Partiledarna om myndigheternas rovdjursförvaltning

Tydligt var att de flesta var överens om att skyddsjakt måste bli enklare att genomföra och att domstolarnas kvarnar måste mala snabbare.

 

Fjälljakt för alla

Fjälljakten togs också upp under mötet och beskrevs av Kristdemokraternas Kjell-Arne Ottosson som Sveriges Israel-Palestina-konflikt.

De som uttalade sig var tydliga med att fjälljakt ska vara tillgänglig för alla på statens marker.

Jägareförbundets Anders Olsson adresserade politikerna när han avslutade mötet och belyste särskilt antalet väljare som berörs.

– Vi företräder många och har höga förväntningar på er. Hoppas ni har förstått våra ståndpunkter och att vi inte vill se en blockering i rovdjurspolitiken. Det gäller alla politiker.

 

Fler politikerröster från mötet

Daniel Bäckström, (C):

– Regeringens utredning måste skyndas på, för stammen kommer att öka under utredningstiden. Vi vill också ha en Viltmyndighet.

 

Marlene Lundh Kopparklint, (M):

– I andra länder jagar man för att skydda tamdjur. Här skyddar vi vargen och inte tamdjur och folk som berörs av den. En sänkt vargstam är ett måste.

 

Håkan Svenneling, (V):

– Vetenskaplig grund för hur stor bevarandestatusen ska vara måste få styra. EU ska inte lägga sig i vår vargförvaltning.

 

Runar Filper, (SD):

– Vi är ensamma om att vilja ha ett maxtak och vi måste våga ta strid mot EU. Dessutom ska det vara skyddsjakt direkt efter första angreppet på en jakthund.

 

Gösta Frödin (L):

– Livskraftig stam av varg ska finnas i Sverige. Politiken ska inte lägga sig i vad som är en livskraftig stam. Men det är viktigt att sprida ut stammen i landet.

Deltagande föreningar vid politikermötet

Jägareförbundet Värmland

Arvika jaktvårdskrets

Hagfors jaktvårdskrets

Lantbrukarnas Riksförbund Värmland (LRF)

Eda jaktvårdskrets 

Mellanskog Värmland

Sunne jaktvårdskrets

Värmlands fåravelsförbund

Karlstad/Hammarö jaktvårdskrets

Jägarnas Riksförbund Värmland

Karlstad jaktskytteklubb

Rädda jakten

Mellansvenska fågelhundsklubben

Mellansvenska vorstehklubben

Värmlands taxklubb

Studiefrämjandet – deltar som medarrangör

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev