Sara Granström och Ellinor Rönnkvist, Jägareförbundet Kalix, berättar att jaktskytteanläggningen varit utsatt för skadegörelse. Dessutom blev både älgskyttebanan och 50-metersbanan underkända vid Polisens kontroll nyligen. Foto: Johanna Andersson

Polisen: Vi gör ingen ny tolkning av bestämmelserna

Premium

Flera jaktskyttebanor som tidigare fått godkänt vid besiktningar får nu skjutförbud. Enligt Nils-Olov Gärdin vid Polisen görs ingen ny tolkning av säkerhetsbestämmelserna. Han tror det beror på andra orsaker.

Svensk Jakt har pratat med flera ansvariga jaktskytteanläggningar i norra Sverige som fått underkänt vid Polisens besiktningar. De undrar varför skjutbanan tidigare fick godkänt men inte nu.

– Jag tror man gjorde det lite enkelt för sig tidigare, säger Nils-Olov Gärdin.

Polisen stoppar träning vid jaktskyttebanor

Polisiärt arbete

Tidigare anlitade polisen extern besiktningspersonal. Nu sköter polisen besiktningen och flera jaktskytteanläggningar har sedan dess fått underkänt, framför allt när det gäller kulfången.

– Det kan ha varit så att när man väl godkänt en skjutbana och det inte skett några större förändringar genom åren så har man fortsatt godkänna den, man gjorde det lite enkelt för sig. Vi är numera noggranna och har med oss måttband och skjutmått för att kunna göra korrekta beräkningar. Tidigare hade man inte den utrustning som vi har idag. Konsekvensen blir att en del skjutbanor blir underkända, men fördelen är att vi efter påpekanden och åtgärder uppnår högre säkerhet på skjutbanorna, säger Nils-Olov Gärdin.

 

Ny instruktion

Han menar att det finns en rikoschettrisk vid träff i en träram och gör jämförelsen med en kula som träffar en kvist under jakt.

Nils-Olov Gärdin säger att Polisen generellt inte ger dispens för fortsatt skytte (till dess påpekandena i besiktningen är åtgärdade) på en skjutbana som inte bedömts som säker.

– Om det exempelvis bara saknas skjutbaneinstruktion kan man säga okej till fortsatt skytte en period, men däremot får inte skjutbanan något nytt tillstånd förrän det finns en skjutbaneinstruktion. Avsaknaden av instruktion gör inte skjutbanan i sig livsfarlig, säger Nils-Olov Gärdin.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev